Четирима българи бяха евакуирани от охванат с държавен преврат в Нигер

Общо 87 души бяха успешно евакуирани от Нигер след военния преврат в страната. Евакуационният полет, организиран от Италия, се осъществи със специална грижа за безопасността на пътниците. На борда на самолета се намираха 46 италиански граждани, 21 американци, четирима българи и двама австрийци.

Министерството на външните работи на България изрази благодарността си към Европейския съюз и най-вече към Италия и Франция за оказаната помощ и подкрепа по време на евакуацията. В сътрудничество с партньорите си, България предприе необходимите мерки, за да осигури безопасния приврат на българските граждани от Нигер до родината им. Четиримата българи днес вече са на път към България.

Също така, Франция обяви старта на своята евакуация на европейци от Нигер. Първият френски евакуационен полет с над 260 души на борда излетя от столицата на Нигер, Ниамей. Други европейски държави също започнаха да извозват по въздух свои граждани след пуча в Нигер.

Военната хунта, която преди седмица свали нигерския президент Мохамед Базум от власт, създаде нестабилна ситуация в страната. Хунтата премахна конституцията на Нигер, разпусна всички институции в страната и обяви генерала Абдурахаман Чиани за нов лидер. Това стана въпреки предупрежденията от съседните африкански държави за възможното използване на сила, ако Базум не бъде върнат на власт.

Всички европейски държави предприемат необходимите стъпки за евакуация на своите граждани от Нигер, като осигуряват безопасни условия и бързо реагират пред лице на военната нестабилност в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми