Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната

Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната с над 36%, спрямо последното тримесечие на миналата година. Голямата разлика е в резултат на купуваните жилища от украински граждани в края на 2022 г., съобщи Николай Стоянов, мениджър на екип “Централен” в голяма агенция за недвижими имоти, цитиран от БНР.

По негови думи спад на сделките има в цялата страна. По думите му, един от факторите за отдръпването на купувачите досега е фактът, че нямаме редовно правителство, което поражда чувство за несигурност. За охлаждането на имотния пазар са допринесли инфлацията и страхът на хората, че се очаква покачване на лихвите по ипотечни кредити, обясни още експертът.

Стоянов твърди още, че в България не се очаква ръст на лихвите както в някои други европейски страни, тъй като българите държат много пари от спестявания в банките, като посочи, че привлеченият ресурс е над 70 млрд. лева.

Стоянов прогнозира обаче, че очакваното понижение на цените на имотите няма да се случи заради поскъпването на строителните материали. През последните години, особено след пандемията, се търсят по-големи жилища, след необходимостта за пространство за работа от вкъщи, каза още той. Стоянов очаква през второто полугодие предлагането на имоти да се увеличи и да се обърне досегашната тенденция – търсенето да е по-голямо. Според него хората, които са закупили имоти, за да опазят парите си от инфлацията, ще започнат да ги продават. 

Източник: Varna24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *