,

Борба с мними туристически агенти: Икономическата полиция започва проверки след сигнали от лицензирани туроператори

Икономическата полиция извършва проверки на мними туристически агенти след получени десетки сигнали. В институциите постъпват жалби за предлагане на пътувания и почивки от лица, които нямат подобно право. В реакция на това, лицензирани туроператори планират да подадат нова жалба в прокуратурата, която ще бъде насочена към Икономическата полиция. Основната опасност идва от групи в социалните мрежи, които предлагат организирани екскурзии без да бъдат контролирани.

Павлина Илиев, председателка на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма” (ОБТ), заяви Bgtourism.bg , че са получени около 11 сигнала от началото на годината до сега.

“По една от жалбите има развитие в резултат на съвместните ни действия с Икономическа полиция. Жена от Варна премахна своята страница от фейсбук, чрез която предлагаше пътувания. Трябва да има по-сериозен контрол! ОБТ ще работи за промяна на Закона на туризма – в частта за туроператорите, за да може да бъдат преустановени пътуванията, които са част от сивия сектор”, посочи тя.

Туроператорите изразяват недоволството си в социалните мрежи, коментирайки, че те имат лицензии, плащат данъци и застраховки, докато мнимите туроператори продължават да измамват клиенти без да бъдат контролирани. Представителите от индустрията изискват създаването на туристическа полиция и сигнализират, че ще информират министерството, както и други институции, за проблемите в областта.

Във всички случаи потребителите се молят да се доверяват единствено на лицензирани туроператори, които могат да гарантират безопасността и качеството на пътуванията. На фейсбук се наблюдава увеличение на атрактивни оферти за екзотични дестинации на изключително ниски цени, предлагани от мними туроператори, които искат плащания през револют сметка. 

“Все по-често авиокомпаниите отменят полети. Някой трябва да се погрижи за туристите, а при организираните групи това сме ние – туроператорите. Не трябва да се стига до големи скандали в медиите за зарязани туристи, тъй като това ще опетни нашето име”, споделят в специализираните групи туроператорите. Те подчертават отговорността си за клиентите.

Нещастни случаи със зарязани туристи не трябва да се повтарят, а потребителите трябва да бъдат внимателни и информирани преди да резервират своите ваканции. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми