Бедствено положение е обявено в двете области на България поради пожари 

В резултат на пожар, който обхвана територията около село Кубадин в община Средец, Бургаска област, беше обявено частично бедствено положение. При усилията за потушаване на пламъците, трима пожарникари  са пострадали, според информацията от БНТ.

Въпреки че огнете беше овладян снощи, активни очаги останаха поради силния вятър, който затрудни усилията за гасене. Организирана е специална оперативна група под ръководството на Александър Джартов, началник на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

В потушаването на пожара се включиха осем огнеборни екипа, горски служители, 30 военни и два военни хеликоптера. Огнеборците се бориха с пламъците, които опустошиха над 5000 декара смесена гора. Причините за възникването на пожара все още се разясняват. 

Трети пореден ден продължава борбата с огнената стихия в Свиленградско, където също беше обявено бедствено положение.

Според Гинка Райчева, областната управителка на Хасково, ситуацията е под контрол и няма непосредствена опасност за хората. Пожарът там засегна площ от над 15 000 декара, включително 7 000 декара горска зона. Въпреки това, че няма заплаха за населените места, бедственото положение в Община Свиленград продължава да действа.

Във връзка с високите температури и силния вятър, селскостопанските дейности в района са забранени след 11:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *