Български пожарникари ще помагат за преодоляване на мащабните горски пожари в Гърция 

Специализираният модул на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) за гасене на горски пожари са подготвя за пътуване към Република Гърция. Групата включва 50 пожарникари и 15 единици специализирана техника и оборудване.

Преди заминаването си, директорът на ГДПБЗН, главен комисар Александър Джартов, ще се срещне с екипа и ще им предостави инструкции. Модулът ще подпомогне гръцките огнеборци в борбата срещу големите пожари в страната. 

Тази помощ се организира чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Да припомним, днес е вече шести ден на борбата срещу голям горски пожар западно от Атина. Повече от 100 къщи и предприятия, които са намирали в близост до столицата, са сериозно пострадали. Частично пламъците са потушени. Също така, са успокоени и другите два пожара, избухнали в горите на остров Родос и в областта Лакония в Южна Гърция. Но рискът за нови възпламенявания през следващите дни остава висок.

Гръцките пожарникари получиха подкрепа от въздушни водни бомбардировачи. Тези допълнителни ресурси са пристигнали от Кипър, Франция, Израел и Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми