България ще получи съдействие в борбата с дезинформацията от Великобритания

Великобритания е готова да предостави още по-активна помощ на България в борбата с дезинформацията, съобщи посланикът на Обединеното кралство в София, Робърт Джон Диксън, по време на среща с премиера Николай Денков. Посланикът заяви, че неговата държава разполага с богат опит в стратегическите комуникации и желае да го сподели с България.

Според информацията, двете страни вече сътрудничат в тази област. Британската служба за комуникация и стратегически информации (GCSI) работи съвместно с правителствата на различни държави в света с цел развиване на експертиза в областта на комуникациите. Великобритания предостави обучение и подкрепа за създаването на подобни екипи в някои европейски страни. За България е одобрен нов проект за сътрудничество за периода 2022-2025 г.

GCSI провежда обучения за борба с дезинформацията и стратегически комуникации с българското правителство от 2018 г. Британската служба подкрепя създаването на нов отдел за стратегически комуникации в Министерството на външните работи, който да осигури устойчивост на България срещу неблагоприятни информационни кампании от трети страни. Планира се създаване на отделения за стратегически комуникации и в Министерството на отбраната и Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС).

Премиерът приветства желанието на Великобритания да помага на България в тази област и отбелязва, че тя е един от най-добрите примери за баланс между свобода на словото и борба с дезинформацията.

Денков посочва: “Ние уважаваме свободата на словото. Очакваме сътрудничество във връзка с регулациите и законодателството, за да дефинираме ясно какво представлява свободата на словото и какво поведение е неприемливо.”

От своя страна, посланикът Диксън похвали България за напредъка, който е постигнат в съдебната реформа през последните седмици. Той предлага материална и финансова помощ, чрез които да се развие сътрудничеството между двете страни в намаляването на нелегалната миграция.

Двете страни се съгласяват, че България и Великобритания могат да развият отношенията помежду си до стратегическо партньорство. Подготвя се съвместна декларация с цел да бъде подписана през есента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *