България ще използва опита на Финландия за училищни иновации

Министерството на образованието и науката (МОН) съобщи, че български експерти ще се запознаят с опита на Финландия във въвеждането на иновации в училищното образование и укрепването на връзката между университетите и бизнеса.

На срещата между министър на образованието и науката Галин Цоков и посланичка на Финландия в България Кристина Кувая те обговориха стратегическо сътрудничество между двете държави в областта на училищното образование. Проф. Цоков посочи, че в България предстои преструктуриране на учебните програми с цел възпитаване на по-компетентни и умели ученици чрез повишаване на интердисциплинарността между различните учебни предмети. 

“Финландската концепция за феноменно образование ще ни е изключително полезна, за да можем да подобрим методите на обучение и да променим българското училище, както вие променихте финландското”, подчерта Цоков.

Посланничка Кувая, от своята страна, предложи да се организира групова визита на български образователни експерти във Финландия, а именно хора, които ще са ангажирани с предстоящата реформа в българското образование. Тази инициатива ще даде възможност на българските експерти да се запознаят с организацията на образователната система в Финландия, да поучастват в дискусии и да посетят училища, които практикуват феноменното образование.

По думите на посланничка Кувая, образователната система във Финландия предизвиква глобален интерес. Затова е бил създаден специален екип, който се грижи за организирането на посещенията на заинтересовани групи от други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *