БАБХ започна акция по третиране на комарите в общините край Дунава

Започна изпълнението на големи обработки срещу комари в общините по поречието на река Дунав. Това е най-големият мащаб на третиране срещу комари в страната до момента, като обработките се извършват както на земята, така и въздушно с помощта на самолети, информират БНТ.

Поради голямото нарастване на комарите това лято, което е било засилено от силните дъждове през юни, се появи необходимост да се предприемат подобни мерки за третиране на тези насекоми. За целта са отделени 2,5 милиона лева, които ще позволят обработка на площ от 790 хиляди декара в общините по поречието на Дунав. Първата фаза започна от Видин.

“Ще се използва, както наземна техника, която ще извършва обработките чрез топъл или студен аерозол, така ще използваме и въздушно третиране за по-добра обработка на местата, които са трудно достъпни”,поясни Даниел Денев, началник на отдела “Здравеопазване на животните” в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), в интервю за националната телевизия.

Обработките се извършват през нощта и рано сутрин с разрешени от Министерството на здравеопазването препарати. Симеон Петров от фирмата, извършваща обработките, уверява, че тези препарати са напълно безопасни за хората, когато се прилагат от професионалисти с подходящо оборудване. Ефектът от обработките ще продължи няколко седмици. Въпреки това, фирмата смята, че обработките срещу комари в някои райони са започнали със закъснение, тъй като не са били предприети необходимите мерки за третиране на ларвите в момента, когато комарите започват да се развиват.

Обработките се извършват според график. Информацията от БАБХ показва, че наземната обработка започна на 15 юли 2023 г. вечерта в общините Видин, Брегово, Ново село и Димово, а въздушната започна днес преди изгрева на слънцето. Въздушното третиране се извършва над водни площи, заблатени места, извън урбанизираните райони и в труднодостъпни места. 

Обработките в областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра ще бъдат направени също по график и по същия модел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми