БАБХ уверява: няма тежки метали в пшеницата от Украйна

Според представителите на БАБХ, в пшеницата от Украйна не са били засечени тежки метали, предава NOVA.

“Не съм съгласен, че няма контрол на фуражите, които постъпват в държавата. От миналата година всички пратки бяха изпитвани по показатели, вкл. и за тежки метали. Пробите са отрицателни”, коментира д-р Иван Генчев от БАБХ. 

Били взети общо 575 проби от октомври 2022 г. до май 2023 г., и не са били открити отклонения в показателите, поясни д-р Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на БАБХ с ресор за храни. Тези изследвания са проведени по време на интензивен контрол. Според Европейския регламент, зърното от Украйна не подлежи на официален граничен контрол, тъй като пристига с необходимите документи. Въпреки това вече в страната могат да се вземат проби.

“Слънчогледът има много добри показатели. Имаме от 46 до 49 процента масленост, което надвишава заложената в българския държавен стандарт”, добави д-р Викьова.

По нейните думи, законодателството в областта на храните, което е еднакво в целия ЕС, има ясни правила за обявяване на произхода на съставките. Например, ако халвата съдържа 35% слънчоглед от Украйна, този произход се явно указва на етикета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *