,

Атака срещу Стрий в Лвивска област —  ракети и “Шахеди” летят към града

Наскоро нощта донесе поредна атака на руските войски срещу цивилното население на Украйна и този път силните експлозии бяха усетени от жителите на Лвивска област, по-специално на град Стрий и околностите му. Следва да се отбележи, че нападенията се доближават до границата на Закарпатска област, което показва, че руските войски засилват нападенията си, проявявайки безпощадност и безкомпромисна агресия.

Стрий е бил поразен с повече от пет мощни удара според данни на местните жители. Съобщенията бяха потвърдени и от ръководителя на Лвивската областна държавна администрация Максим Козицки, който призова гражданите да остават в укритията и да бъдат внимателни.

Още една вълна от удари по града дойде по време на нова въздушна атака рано сутринта. Според Козицки вражески ракети, изстреляни от МиГ-31К, са били насочени към Стрий и околностите му. Атаката е била насочена към критичната инфраструктура на града, което е довело до пожар на мястото на удара. Все още няма информация за пострадали.

“Врагът удари по Лвивска област с “Кинжали”, изстреляни от МиГ-31К”, пише Козицки.

Трябва да се отбележи, че в небето над Лвивска област са били наблюдавани няколко групи ударни дронове и ракети, които често са променяли курса си, за да нанесат удар по критична инфраструктура. При все това самият град Лвив не е бил подложен на атака.

В отговор на подобни нападения от страна на Русия украинските войски предприеха успешни ответни действия срещу логистиката на руските войски през последните дни, особено в Крим. В резултат на това бяха повредени големи десантни кораби “Ямал” и “Азов”, комуникационен център и няколко инфраструктурни обекта на руския Черноморски флот. Забележително е, че въоръжените сили на Украйна нанасят удари по военни цели, за разлика от Русия, която немилосърдно обстрелва украинското население.

Павло Нарожний, основател на неправителствената организация “Реактивна поща” и военен експерт, заяви в ефира на Радио НВ, че ударът на ВСУ най-вероятно е извършен с крилати ракети Storm Shadow или модифициран “Нептун”. По думите му самата атака е била мощна и е нанесла сериозни щети на руската логистика.

“Русия разполага с не толкова малко големи десантни кораби, като това вероятно е шестият кораб. Ако те са не просто повредени, а унищожени, това също е много мощен удар по логистиката. Защото тези кораби могат да превозват или батальон (300 войници), или бронирани машини. Русия обаче обикновено използва тези кораби за транспортиране на снаряди, мини и боеприпаси. Така че това е много силен удар по руската логистика”, подчерта Нарожний.

Споменатите атаки показват, че украинските въоръжени сили са се проявили като по-ефективни и отговорни в действията си на бойното поле, както и в мерките си срещу руската агресия в окупираните територии.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми