67 млн. лева дофинансиране ще получат 54 общини от МРРБ за реализиране на инфраструктурни проекти

В цялата страна стартира подписването на споразумения за дофинансиране на проекти за общински пътища,

и ВиК инфраструктура от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общо над 67 милиона лева ще бъдат предоставени на 54 общини, посочиха от ведомството.

Локалните власти ще получат останалата част от необходимите средства за завършване на съответния проект, който е част от Списъка на инвестиционни проекти на общините, с приоритети и насоки, одобрени чрез Решение № 711/2022 г. на Министерския съвет. През предходната година вече бяха предоставени първите 50% от общата стойност на тези проекти, което позволи започването на планираните дейности.

Днес министърът Андрей Цеков подписа първите споразумения с кметовете на 46 общини на стойност над 63 милиона лева. Тези общини вече са напреднали в процеса и са успели да използват първите 50% от стойността на своите проекти. 

Министър Цеков подчерта ангажимента си пред общините, че необходимите средства за завършването на проектите ще бъдат осигурени чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. “Щастлив съм, че след приемането на републиканския бюджет за 2023 г. започваме сключването на допълнителните споразумения”, каза той.

В следващите дни ще бъдат подписани споразумения с още 8 общини на сума близо 4,3 милиона лева. Допълнителни споразумения ще бъдат сключвани поетапно и с други общини, които са включени в първоначалната стъпка на финансиране, след като завършат строително-монтажните дейности на техните проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми