Земеделци призовават държавните институции да подкрепят селското стопанство в България

Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви пред медиите, че винаги е подкрепяла всеки фермер и ясно изразяви ангажимента си да защитава сектора на “Земеделието”. Съгласно изявлението браншовата организация няма да спре усилията да посочва недостатъците на институциите, да насочва внимание към техните грешки и да настоява за промени. 

Според представителите на сектора, последните месеци са белязани от липса на подход и действия, свързани с дестабилизацията на селското стопанство, и това не е просто грешка. Това представлява бързия и най-сигурен път към забавяне на развитието на отечественото земеделие и загиването му.

“За да бъдем по-ясни, ще използваме цифрите. Над 35 млн. декара обработваема земя и все още сме в очакване на нови пазари и действия по отношение на олекотяване на административни тежести. Над 15 000 земеделски производители, изплатили над 2,5 млрд. лв. ренти, произвели продукция за над 7 млрд. лв. за годината (инвестиции пряко в икономиката на България) и получили 0 лв. помощ от страна на държавата за последиците от войната в Украйна”, подчертават в изявлението.

Всички тези постижения са реализирани въпреки съблюдаване на задължителни стандарти, изпълнение на зелената сделка и изпълнение на множество други изисквания. Секторът на “Земеделието” играе ключова роля в предоставянето на над 100 000 работни места и колапсът му предвещава сериозни икономически и социални предизвикателства. Предвид кризата, пред която са изправени производителите, НАЗ призовава за неотложни реформи и подкрепа от страна на отговорните институции и на 05 септември 2023 година изпрати Декларация до Министерството на земеделието и храните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *