Зеленчукопроизводителка: “Розовите домати са ценен национален ресурс и трябва да бъдат запазени”

На българския пазар се появяват все по-малко родни розови домати, като цените им се повишават. Има няколко фактора, които обясняват тази тенденция.

Габриела Николова, млада производителка на зеленчуци, израсна в семейство от земеделци, които имат оранжерии на полето край Лясковец. Родителите ѝ се занимават с отглеждането на плодове и зеленчуци, предимно домати, краставици и чушки. 

Младата зеленчукопроизводителка обяснява, че въпросът за цената и качеството на розовия домат има логично обяснение. Според нея, розовите домати са сред най-вкусните и търсени сортове, но поради своята кратка трайност, не са идеални за търговия на големи разстояния. Габриела обаче смята, че розовите домати са ценен национален ресурс и трябва да бъдат запазени.

В тяхната семейната оранжерия има такъв сорт, въпреки, че климатичните условия неблагоприятно се отразяват върху отглеждането на тези зеленчуци. Високите температури, сушата и честите дъждове представляват предизвикателства, които водят до по-високи разходи и по-високи цени.

Въпреки многогодишния опит в земеделието, семейство Николови не е получило никаква финансова подкрепа от държавата в последните 20 години. Те призовават правителството да обърне повече внимание на нуждите на зеленчукопроизводителите и да създаде подходящи условия за развитие на отрасъла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми