Завършва ерата на хартиената трудова книжка

Хартиената трудовата книжка за българските работници бавно, но уверено отива в минало. В место нея ще е единен трудов запис в Регистъра на заетостта към Националната агенция за приходите (НАП). Съответни промени в Трудовия кодекс са подкрепени както от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), така и от Българската стопанска камара (БСК), съобщава (БТА). 

Преходът към дигитализираната система ще облекчи проверката на информацията и сигурното съхранение на записите, тъй като всеки работник или служител ще има достъп до своя единен електронен трудов запис. България е една от последните държави със запазена хартиена трудова книжка, коментира вносителят и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

Документът включва информация за стажа и загубата му може да предизвика сериозни проблеми при пенсионирането.

Грешки при попълването и възможността за измами със стаж са сред другите недостатъци на “аналоговия” метод.

Законовите промени надграждат Регистъра на трудовите договори в НАП, като за целта работодателите ще предоставят тези данни, които в момента се вписват в книжката.Следващия етап ще включва и служебните книжки на държавните служители.

До 1 септември 2026 година фирмите трябва да приключат старите хартиени трудови книжки и да изпратят техни електронни копия на Националния осигурителен институт (НОИ), с цел ограничаване на рисковете от злоупотреби. Тези копия ще бъдат използвани единствено за доказване на стаж преди 1997 година, тъй като няма друг достоверен източник на данни за този период.

Проектните промени се приветстват както от работодателите, така и от синдикалистите. Според тях, дигитализацията ще улесни както работниците, така и служителите, и освен това ще намали вероятността от допускане на грешки, които после могат да се окажат трудни за коригиране. 

Икономическият и социален съвет приветства всичко, което е свързано с дигитализацията на документите, защото това отговаря на целите за устойчиво развитие и облекчава хората, заявява председателката на съвета Зорница Русинова. Това предоставя по-голяма прозрачност и служи за предпазване от злоупотреби.

Промените в Трудовия кодекс вече преминаха първото четене, след което бяха допълнително уточнени, а през следващия месец се очаква те да бъдат окончателно одобрени през пленарната зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми