,

Защо „патриота“ Костадинов мълчи за българите от Таврия и Запорожие

В потопените села по Днепър има и страдащи сънародници

Петко Русанов

По силата на обстоятелствата, когато моите предци са бягали от Старозагорският край след походът на Дибич Задбалкански не са се преселили в Бесарабия, а в Таврия.
Аз не съм българин от Таврия, но чиста случайност бе срещата ми виртуално с тях. Приятна изненада бе, когато си говорехме по Интернет да чувам мекия старозагорски говор. Изненадата беше голяма разбирайки че този говор си е останал такъв назад във времето. Между впрочем и това беше нещото откъдето започна разговора и се разбрахме, че потомци на таврийски българи произхождат от Старозагорският край. 

По силата на обстоятелствата доскоро в този регион  се е  чувала само песента на комбайните и птиците. За много хора не е ясно, че гербът на Херсонска област динята е благодарение на нашите българи. Малко знаят, че към всяка област в днешна Украйна има съвет на националностите и този за Херсон се възглавява от българин. За тези които не им е ясно защо го споменавам ще допълня. Всеки месец се отпускат централно суми, които този съвет разпределя в зависимост от нуждите. Ще попитате какво значение има това?
Всеки пише какво ли не за нашите сънародници в Украйна, но малко са, които имат действителни контакти. Кръвта е много силен зов и поради тази причина с председателят на българското  дружество в Запорожие  “Възраждане “сме добри приятели. Корените на Иван Ангелов са от село Дълбоки, а това   породи естествените връзки помежду ни. Той близо година  беше моите очи и уши – какво става на предната линия на войната в Украйна. Затова ще се присъединя към неговия гняв 
Защо няма протести в защита на българите от Таврия и Запорожие?

В потопените села по Днепър има и българи

Къде си Костадинов? Нали говореше, че българите там са подтиснати, под окупация са?

Преди година за освобождението на кораба “Царевна” поиска България да благодари на Русия, а сега защо не правиш нищо – поне спасителните екипи да стигнат до левия бряг в Олешки. Къде си Костадинов?
Защо няма късане на ризи, патриотарски възклицания, вопли?

Ще ти кажа защо. Сега е по-важно да вземеш властта и какво те интересува, че втората по големина компактна маса българи се намира в зоната на най-интензивните бойни действия, че има пленници между тях, че страдат. По-важни са цирковете в парламента, за да има зрелища за сподвижниците на проруската партия.
И без теб ще минат нашите сънародници там, защото те следят какво става в България и повярвай ми не си добре дошъл. Така е и си позволявам да говоря от тяхно име, защото вече две години съм между тях и познавам в голяма степен какво мисли диаспората ни, която не е само в Бесарабия. Диаспора има и в Таврия и тези хора няма да забравят кой и с какво ги е подкрепял през войната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *