Защо климатиците в градския транпорт на Варна не работят?

Жега, задух и пот мори варненци и туристи в градските автобуси, надеждата за хладнина изглежда далечна. Близо 50 автобуса от градския транспорт във Варна нямат фабрично климатик, а които имат – често подлежат на ремонтни дейности. Новите електробуси по варненските пътища изглеждат само мечта за удобен и комфортен градски транспорт. Хигиената при някои граждани е силно занижена, което подсилва усещането за безпомощност в горещите дни. Проблемът не е само за изненаданите от условията туристи и колабиращи варненци, шофьорите на автобуси на практика работят по цял ден в тези нечовешки условия.

Втори ден климатиците в автобусите на „Градски транспорт” не работят. В някои случаи прозорците просто не се отварят. Навън е 35 градуса, а в автобусите сигурно температурата стига 40, пише възмутена читателка до редакцията на Moreto.net. По думите й жегата и задухът от дни тормозят пътуващите по линии 118, 20 и 148. Едва ли обаче само тези са линиите на градския транспорт след чието ползване усещането е като след сауна.

Оплакванията за неработещи климатици в автобусите на „Градски транспорт” са ежедневие, каза за Moreto.net още в началото на юли шефът на общинския превозвач Николай Антонов. Тогава той обясни, че ежедневно постъпват жалби от пътници заради липсата на климатизация в някои от автобусите. По думите му няма какво да се направи, защото около 40 – 50 от колите в автопарка са произведени фабрично без охлаждаща техника. В по-новите автобуси климатици има, но и те понякога се нуждаят от ремонт.

Директорът на „Градски транспорт” изрази надежда, че новите електробуси, които все още чакат да бъдат пуснати в експлоатация, ще тръгнат по градските улици поне през август. Така най-сетне щяха да бъдат заменени старите автобуси без климатици, които тормозят варненци в жегата. Към днешна дата обаче новите возила все още не са в движение. Обявената официално причина е забавяне по изграждането на зарядните им станции.

Заради проблемите с постоянно повреждащите се климатици и точещите се ремонти председателят на КНСБ Пламен Димитров проведе специална среща с кмета Иван Портних и председателя на Общински съвет Тодор Балабанов в началото на месец август.

Димитров коментира, че е получил уверение за целево въздействие върху ремонтната дейност на „Градски транспорт”, така че нещата коренно и бързо да бъдат променени в полза на водачите и на пътниците, за да могат хората, особено в тези жеги, да пътуват комфортно.

Срещата между КНСБ и градската управа бе провокирана от недоволство на водачите на превозвача от влошаващите се условия, в които работят, предизвикани от проблеми с резервните части за автобусите и климатиците. Защото на практика шофьорите на автобуси трябва да работят през целия ден в тези условия, в които гражданите се сблъскват за час.

„Обърнахме специално внимание на сервизната дейност по отношение на Соларисите и работата с външните доставчици на части. Има какво да се подобри там. Ще вземем незабавно мерки”, увери тогава градоначалникът.

Но миризма на пот, задух и нечовешка температура ще залеят и днес, решилият да ползва градски транспорт във Варна.

Източник: Moreto.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *