Защитавайки своята Независимост, Украйна спасява света от руската тирания

Може би нито една нация не е „пораснала“ през 21 век толкова бързо, колкото украинската

Коментар на Владимир РОСТОЦКИ, руски политолог

21-ви век беше белязан от мащабна трансформация на обичайния начин на живот на човечеството. В това отношение на Украйна неволно се падна ролята на пионер, даващ смислени отговори на многобройните предизвикателства и заплахи, пред които е изправено човечеството в момента. Днес унищожението на цивилизацията се определя от цената на живота на украинските войници, защитаващи страната си от завоевателната война, отприщена от Путин. Украйна се оказа силен щит, който защитава западната цивилизация на закона, демокрацията и човешкото достойнство от варварството и вековния мрак, които руските окупационни войски носят със себе си.

Дълго време Украйна беше terra incognita – непозната земя, такава тиха провинция на Руската империя. Създаването на независимата украинска държава и ожесточената борба на украинския народ срещу руските поробители обаче накараха света да говори за „нова Украйна“, която има свой собствен вектор на развитие, модерна, творческа страна от различни общности на свободни хора със собствени ценности, държава на прогреса и цивилизацията, а не на разрушително варварство и диктатури. Съвременна Украйна има какво да предложи на света. На първо място, набор от ценности, които вдъхновяват. Солидарност, взаимно уважение и подкрепа в трудни ситуации. Мощна самоорганизация на обществото, взаимопомощ, която позволи на народа на Украйна да оцелее в първите, най-ужасните дни на руската инвазия. Емоционална искреност и откритост, желание да се облекчи болката на другите, да се осигури подслон, да се сподели храна и неща от първа необходимост, да се спасят животни…

В свят, който търси начини за развитие на фона на глобални заплахи – изменение на климата, пандемии, изостряне на локални конфликти, украинското общество е достоен пример за ефективна самоорганизация и преодоляване на кризисни явления. По-конкретно, тази война укрепи и консолидира украинската политическа нация, повиши осъзнаването на отговорността за своята страна на ниво както общество като цяло, така и индивидуално. Това осъзнаване се е случило на всички нива: от военно и управленско до културно и религиозно. Може би нито една нация не е „пораснала“ през 21 век толкова бързо, колкото украинската. Войната принуди украинците да търсят нови управленски решения – различни и нестандартни. Трудностите, причинени от войната, формират нови хора, “нови лица”, които са в състояние да мислят мащабно и стратегически, доближавайки се до пълната интеграция към международните тенденции.

Украинската политика и дипломация се превърнаха във фактор за укрепване на западната политика и дипломация, разрушаване на системата от предразсъдъци и предупреждения и преодоляване на вековния страх от Русия като глобален доминант. Крахът на мита за „втората армия на света“ се дължи на Украйна, която от година и половина води пълномащабна война срещу окупатор с огромни ресурси. Въоръжените сили на Украйна се превърнаха в неразрушим щит по пътя на руската орда и спечелиха уважението и подкрепата на цивилизованата част на света. Тази война създаде алтернативен поглед върху съдбата на вчерашните колонии, които векове наред не успяха да се превърнат в пълноправни субекти на международните отношения. Всъщност събитията в Украйна допринесоха за нарастването на влиянието на страните от “глобалния юг”. Стана очевидно, че Русия провежда твърда неоколониална политика не само по отношение на страните, които някога са били част от бившата Руска империя и СССР, но и по отношение на страните от Африка, Близкия изток и Латинска Америка , които са принудени да търсят начини за запазване на своя суверенитет.

Путин разруши следвоенната система за сигурност, която изглеждаше непоклатима в продължение на десетилетия, и създаде цял набор от хибридни предизвикателства и заплахи. Следователно Украйна, която сега демонстрира съпротива срещу агресора на всички нива – от бойното поле до фронтовете на информационната война, подклаждана от отровната руска пропаганда, може да се превърне в основата на нова европейска система за сигурност и да предложи на Европейския съюз нова визия за сигурност и стабилност, основана на реален опит. Това е важен тласък за реформиране на ЕС и по-нататъшни преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Най-голямата трагедия на украинския народ, унищожаван през вековете, се трансформира в цивилизационния триумф на Европа, която ще възстанови своето историческо величие и ще бъде в челните редици на демократичните тенденции на Запада. Мрежовата организация на обществото, демонстрирана от Украйна, солидарността и подкрепата на гражданите в екстремни условия могат да се превърнат в нова философия на европейското обединение. А украинският опит в подкрепа на колективното психично здраве и устойчивост, положителните образователни и културни практики по време на война ще стане търсен в различни страни, по-специално засегнатите от пандемия или природни бедствия, и ще повлияе на формирането на нови социални културни технологии. Опитът от бързата и ефективна адаптация на украинските бежанци в Европа се превръща в пример за положително решение на мигрантската криза, което създава постоянен натиск върху политиката и икономиката на европейските държави.

Събитията в Украйна са мощен катализатор за трансформацията на международните институции и международното право. Защитата на децата, гражданската сфера, преследването на военни престъпници – всичко това изисква радикален преглед на международно ниво, като се вземат предвид последиците от войната в Украйна, която се превръща в мощен център на най-новите военни, в особено отбранителните технологии. Следователно международният бизнес и отбранителната индустрия получават уникална възможност за ефективно сътрудничество с украинската отбранителна индустрия, която противодейства на агресията в реално време. Украйна фундаментално променя концепцията на военната наука, въвеждайки креативни подходи към войната и обучението на армията, които съответстват на технологичните и организационни реалности на 21 век. Войната в Украйна принуди други страни да преразгледат подхода си към подготовката на армията и правоприлагащите органи. Опитът на украинските армейски формирования, полиция и спасители е опитът от комбинираното използване на съвременни дронове, изкуствен интелект, най-новото управление на интернет и мрежата. Въоръжените сили на Украйна създадоха и изпробваха на практика концепцията за „войната на бъдещето“, която вече постепенно започва да се възприема от страните на Запада.

Украинският опит на гражданското обединение може да бъде полезен за преодоляване на изкуствено създадените от Русия кризи в Европа, както и в Африка и Латинска Америка. Това е мощен отговор на концепцията за хибридна война, измислена в Кремъл и реално използвана срещу Запада. Опитът за преодоляване на изкуственото “затъмнение” може да бъде използван от европейските страни. През 2022-2023 г. Украйна беше подложена на безпрецедентни ракетни атаки срещу критични обекти на енергийната инфраструктура. Украйна не само оцеля, но и успя да възобнови продажбата на електроенергия на Полша, Румъния и Молдова в най-кратки срокове. Това беше направено от воюваща страна, подложена на масирани ракетни удари.

Противопоставянето на руската пропаганда е изключително важно както за Европа, която традиционно е засегната от нея, така и за страните от Африка и Латинска Америка, за да се противопоставят на активната “колонизация” от Русия и да преодолеят въздействието на руската идеологическа машина върху страни от “глобалния юг”. Възстановяване на територии на иновативни енергоспестяващи принципи, осигуряване на стабилността на административните структури и поддържане на обществения ред, развитие на доброволческото движение – всичко това Украйна също може да предложи на световната общност като модел за успешно преодоляване на мащабна криза и сплотяване на гражданите около идеята за запазване и развитие на страната. По пътя на трансформациите в модерна свободолюбива иновативна държава Украйна се радва на подкрепата на международната общност. Киев получава мощна помощ от западната коалиция. Тази помощ дава на украинския народ силата да се противопостави на престъпната руска агресия, както и способността да изгради своя собствена траектория на развитие в днешния многообразен свят.

Горещо се приветства солидарността с Украйна, която въпреки руския натиск и изнудване звучи все по-уверено за страните от „глобалния юг“, започващи да осъзнават мащаба на руската заплаха. Това означава, че целият свят разбра дълбочината на престъплението, извършено от Путин на 24 февруари 2022 г., и застана на страната на Украйна, на нейните войници, които дават живота си в името на спасяването на родната земя, на своите деца, които руските ракети убиват на централните площади на цъфтящи украински градове. Модерните оръжия – танкове, самолети, ракети с голям обсег и високотехнологични дронове, предоставени на Украйна от нейните западни партньори, ще ни позволят да освободим украинската земя и да създадем неразрушима бариера пред вековния руски мрак, който се стреми да погълне светлината и всичко човешко в името на възраждането на кървавия съветски тоталитаризъм.

Украйна защити общото европейско бъдеще на бойното поле, доказвайки своята привързаност към западните демократични ценности и начин на живот – тя е в състояние да започне реформи в такива важни от гледна точка на глобалната сигурност структури като ЕС и НАТО. Светът трябва да открие нова, укрепнала Украйна, която никога вече няма да бъде същата. Украйна, която има уникален опит в борбата: въоръжените сили на Украйна предотвратиха най-голямата трагедия на цял народ, немислима в 21 век, който искаха да лишат от държавност и да го поробят. Украйна, която демонстрира как една криза може да се превърне в прозорец на възможност. Светът трябва да бъде пропит с жизнерадостния украински нрав, красотата на украинските жени, чудесата на украинската природа, многостранните таланти и успешната работа на хора с трагична история, богато културно наследство и славно бъдеще. Хора, които живеят, мечтаят и се надяват на мир и щастие в страната си, въпреки злите намерения на врага.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *