,

Засилва се защитата на украинското небе: НАТО е в готовност да помогне на Киив 

На срещата на върха на Европейския съюз, която се проведе в сряда, на 17 април, беше постигнато съгласие за спешно прехвърляне на оборудване за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна и за ускоряване на предоставянето на военна помощ. Това се посочва в заключенията от срещата на върха, публикувани на уебсайта на Европейския съвет. По-специално в него се посочва да бъдат ускорени доставките на артилерийски боеприпаси и ракети. В заключенията се отправя и призив към държавите членки да осигурят необходимите по-нататъшни действия на следващото заседание на Съвета.

Европейският съвет също така потвърди пълната си непоколебима подкрепа за Украйна и осъди въздушните и ракетните нападения на Русия срещу цивилни граждани и гражданска и критична инфраструктура.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че членовете на Алианса като цяло разполагат с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да отговорят на искането на Украйна да предадат част от тях. Той каза това на пресконференция в Брюксел на 17 април след среща с министър-председателите на Нидерландия, Дания и Чешката република.

Столтенберг отбеляза, че системите за противовъздушна отбрана, разположени в Европа, са “значително по-малко от около 100-те”, за които отделни европейски служители споменаха по-рано, но “целият Алианс със сигурност разполага със значителен брой батареи Patriot”.

“Това отразява и факта, че САЩ, които са съюзник с най-голям брой батареи Patriot, имат глобален ангажимент. Но реалността е такава, че ние имаме системи, които са достатъчно много, за да си позволим да доставим значително повече на Украйна”, посочи той. Столтенберг допълни, че съюзниците работят за снабдяването на Киив с повече системи за противовъздушна отбрана като цяло и с батерии Patriot в частност.

От своя страна министрите на външните работи и на отбраната на Германия Аналена Бербок и Борис Писториус в писмо до десетки държави обявиха глобална инициатива за търсене на допълнителни средства за ПВО за Украйна. Обръщението на германските министри е адресирано до страните членки на Алианса, както и до “широк кръг партньори, които не са членове на НАТО”. Според FT то се отнася в частност до арабските държави от Персийски залив.

Бербок и Писториус отбелязоха, че Русия се опитва да унищожи Одеса (черноморски пристанищен град, който те наричат “икономическия спасителен пояс” на Украйна) и Харкив, а вълната от атаки срещу енергийната инфраструктура е причинила дори повече щети, отколкото през зимата на 2022 – 2023 г. “Трябва да помогнем на Украйна да се защити от тези убийствени нападения. Призоваваме ви да направите инвентаризация на всички системи за противовъздушна отбрана във вашите арсенали и да обмислите какво би могло да бъде прехвърлено на Украйна – цели системи или части от тях за постоянно или за ограничен период от време”, се казва в писмото.

Барбок и Писториус заявиха, че германската инициатива е насочена преди всичко към получаването на повече системи Patriot за Украйна, тъй като те са доказали своята ефективност срещу руските балистични ракети. Обаче информирани германски служители заявиха пред FT, че Берлин търси и други системи за противовъздушна отбрана – например френско-италианските SAMP/T и американско-норвежките зенитно-ракетни комплекси NASAMS.

Германският вицеканцлер и ръководител на Министерството на икономиката Роберт Хабек, който днес е на необявено посещение в Киив, направи ясно изявление: в чест на визитата си той заедно с Хелмут Раух (ръководителят на компанията-производител) обяви плановете си да подкрепи ВСУ с допълнителни системи за противовъздушна отбрана IRIS-T. 

“Три от нашите системи вече са в Украйна, а през тази година ще бъдат доставени още. Следващата доставка е само след няколко седмици”, каза Раух. На свой ред Хабек изрази увереност, че Путин няма да се ограничи само с Украйна: ако успее там, със сигурност ще продължи войната и с други страни. “Ето защо за нашата сигурност и мира в Европа е важно Украйна да се защитава успешно и ние да ѝ помогнем”, обясни той. Официалният представител уточни, че Германия ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми