Заради родители, пренебрегаващи имунизационния календар, има угроза от морбилна епидемия

За нарастващия риск от епидемия от морбили предупреждава председателят на Надзорния съвет на здравната каса, д-р Михаил Околийски.

Съобщава се, че много родители не спазват имунизационния календар и не ваксинират своите деца срещу морбили. Според календара, първата доза от ваксината трябва да се приложи при тринадесетмесечна възраст.

“Всеки сам преценява – не мога да давам съвети, но изглежда, че ако има повече ваксинирани деца, по-малко ще боледуват”, споделя бащата на едно дете.

За да се предотврати епидемия, процентът на ваксинирани деца трябва да бъде 96%. През последните години в България той е около 78%, което не е достатъчно, за да се осигури защита за нашите деца, обяснява д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар, цитирана от bTV.

“Морбили е едно изключително агресивно инфекциозно заболяване с много тежко протичане. Много често води и до усложнения – включително смърт. Ако ние защитим нашите деца и себе си, тренираме имунната си система чрез ваксинация, ние не поемаме риска да имаме негативите от заболяването”, посочва д-р Даскалова.

Световната здравна организация предупреждава, че има проблем и в глобален мащаб. Според тях след епидемията от COVID-19 има 40 милиона неваксинирани деца, което е рекорд.

Напомняме, че морбили е инфекциозно заболяване, което започва като грип, последвано от обрив, а телесната температура може да достигне опасните 41 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми