Започва новата зимна сесия на 49-ото Народно събрание със събрание и приоритети за 2024 г.

Днес, на 11 и 12 януари т.г., депутатите се събират за първото заседание от новата зимна сесия на 49-ото Народно събрание, съобщава проектопрограмата, публикувана на сайта на парламента. Според парламентарния правилник, народните представители бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари.

Първото заседание на Народното събрание за 2024 г. е назначено за днес в 9:00 часа и ще започне с изпълнение на химната на Република България и химната на Европейския съюз. После ще последват изявления от парламентарните групи, които традиционно обявяват приоритетите си за новия политически сезон.

Проектопрограмата за тази седмица включва първото четене на изменения в Закона за закрила и развитие на културата, както и промени в постоянни комисии. Изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов е предвидено относно планираното увеличение на цените на водата с 15% от 1 януари 2024 г. Искането за изслушване е подадено от депутати от Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

На дневен ред също е включено първото четене на изменения в Закона за професионалното образование и обучение, Закона за признаване на професионални квалификации, Закона за висшето образование и Закона за предучилищното и училищното образование.

Петък обещава блиц контрол, участващи премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел от 9:00 часа, след което ще последва редовен парламентарен контрол с участието на министри от 11:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *