Заместник-министър на здравеопзването: трябва де се намалят болничните легла и да се подобри работата личните лекари 

Медицинската помощ в България е силно концентрирана в няколко големи града, заяви заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски в интервю за БНР.

Той отбеляза, че само в София има 70 болници, което е количеството на цялата Австрия. 

България заема първо място в Европа по брой хоспитализации в болници на глава от населението. Околийски посочи, че през миналата година само половината от болничните легла са били използвани, което означава, че половината от тях са излишни.

Според него е необходимо преструктуриране, тъй като има “тотален глад за друг вид услуги”. Въпреки че не може да се направят революционни промени в бюджета за шест месеца, фактът е, че разходите за първична, извънболнична помощ са увеличени с най-голям процент.

Освен това, заместник-министърът посочи, че в момента личните лекари не са достатъчно мотивирани да бъдат проактивни и да търсят пациентите си за профилактични прегледи. Това трябва да се промени.

Както подчертава Околийски, комуникацията трябва да бъде двустранна – хората трябва да разберат, че тези прегледи не са само формалност, с която да се отбие номерът. Въпреки това, той отбеляза, че в последните години този аспект е бил пренебрегван и хората са били оставени на себе си, което точно нямало положително въздействие върху здравето на нацията.

Сега се обмислят санкции за личните лекари, които не провеждат профилактични прегледи, както и мотивационни мерки за те, които ги изпълняват. Например освобождаване от определен брой здравни вноски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми