Замалко не изгоряха 1000 дка пшеница в Великотърновската област: по региона са високи пожарни заплахи 

В един пореден случай на човешката небрежност, близо 1000 дка пшеница в региона на Търново бяха почти изпепелени, съобщи кореспондент на ИА “Фокус”.

Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” информира, че сигналът за пожар в житен блок в землището на село Пушево беше получен малко след 17:00 часа вчера. Огънят успел да унищожи 10 дка от обработваемата земя, като два екипа пожарникари от Велико Търново успяха да спасят останалите 990 дка. Пострадали граждани в резултат на инцидента няма.

През последното денонощие на номер 112 бяха получени още три сигнала за пожари. Горяла е суха трева в района на село Павел (община Полски Тръмбеш), метален контейнер за отпадъци в село Бутово (община Павликени) и отпадъци в района на село Морава (община Свищов). Нито един от инцидентите не е причинил сериозни материални щети или пострадали хора.

Днес, на 17 юли понеделник, в област Велико Търново е в сила предупреждение от втора степен за опасно горещо време. Максималните температури в региона ще се движат между 35 и 38 градуса. През нощта те няма да спадат под 20 градуса. Освен това, е обявен жълт код за висок риск от пожари. Възможни са умерени до силни пожари, които могат да засегнат главно дървесни корони на места. Такива произшествия са трудни за контролиране от земни екипи и често се налага да се използва тежка техника като булдозери, камиони-цистерни и самолети, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *