, ,

Заловиха българско-румънска група престъпници, организирала нелегална търговия с тютюневи изделия

Международна криминална група, занимаваща се с контрабанда, производство, складиране и разпространение на тютюн и тютюневи изделия без правилните маркировки, бе деактивирана през миналата седмица. За това съобщи официалния пресцентър на Министерството на вътрешните работи.

Акцията се проведе на 16 и 17 август 2023 г. в Румъния, след подробно разследване на данни за 64 изпратени партиди тютюн от България към Румъния. Тази престъпната дейност беше извършена през периода 2022 г. до текущия момент, използвайки фалшиви документи. След въвеждането на румънска територия, тютюнът не бе изпращан, както бе посочено в документите, за Чехия, а беше прехвърлен до специално подготвени помещения, където претърпя обработка, нарязване, опаковане и след това бе дистрибутиран на дребно по цялата страна чрез онлайн платформи за търговия.

В рамките на операцията бяха извършени обиски на 23 адреса, като бяха конфискувани около 10 тона тютюн, трима съоръжения за обработка на тютюн, две леки коли, товарен автомобил, микробус и значителни суми пари.

Осем души, участвали активно в дейностите на престъпната група, бяха задържани под стража, с цел предотвратяване на избягването от отговорност. Работата по документирането на случая продължава.

Успехът на операцията бе постигнат благодарение на ефективното сътрудничество между Главната дирекция Борба с Организираната Престъпност и Граничната полиция на Република Румъния, координирано от Европейския офис за борба с измамите и Европейския център за борба срещу незаконната търговия с тютюневи изделия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми