,

“Загребват” количества: нови сведения за престъпната мобилизация в РФ

На 21 септември 2022 г. Путин обяви „частична мобилизация“ в РФ. Министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че ще бъдат мобилизирани 300 000, въпреки че Кремъл отричаше това. В края на октомври Путин обяви, че „частичната мобилизация“ е приключила. Но по данни от множество източници, Русия продължаваше и продължава мобилизацията в скрит режим, въпреки официалните изявления за нейното завършване. 

Преди дни Путин, на фона на обещанието, че в РФ няма да бъдат мобилизирани повече 300 хиляди души, обяви, че още 270 хиляди човека са подписали контракти за служба като „доброволци“. „Ние проведохме частична мобилизация. Призовани са 300 хиляди души. Сега, за последните 6-7 месеца, 270 хиляди души доброволно са подписали контракти за служба във въоръжените сили и доброволческите подразделения“, каза президентът на РФ. По думите му всеки ден 1000-1500 души идват да подпишат контракт.

Всъщност руските въоръжени сили се попълват, включително и с бивши подсъдими. В структурите на Росгвардия от август започнаха да приемат бивши наемници на ЧВК “Вагнер” измежду помилвани затворници. В началото на септември руското министерство на отбраната предложи на правителството да постави на военен отчет затворниците, а през юни Владимир Путин узакони амнистията за затворници, подписали договор с Министерството на отбраната. 

Сега следствените, обвиняемите, условно осъдените и затворниците могат да бъдат освободени след подписване на контракт в периода на мобилизация или по време на военно положение, ако не са извършили престъпления от „терористичен“, „екстремистки“, „педофилски“ или антидържавен характер. Тоест „де факто“ армията на Русия се попълва с престъпници. В това има логика – все пак кой друг е по-подходящ за ролята на войник, който ще изпълнява престъпни заповеди без угризения на съвестта? 

Въпреки това се очаква в близко бъдеще да започне масова принудителна мобилизация на населението в Русия и във временно окупираните територии на Украйна. Според различни оценки тя може да обхване от 400 до 700 хиляди. „Отделни документи по този въпрос вече изтекоха в мрежата. Трябва да се отбележи, че този път се планира да бъдат призовани и около 40 хиляди жители на Чеченската република, които вероятно ще бъдат използвани като „заградни отряди“ в тила на руските войски“, се казва в справката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

В същото време отново остава минимална числеността на планираната мобилизация сред населението на Москва и Санкт Петербург, допълват от Генералния щаб. „Отново на фронта в качеството на “пушечно месо”, тласкани в гръб към смъртта от “кадировите палачи”,  ще отидат редовите граждани, жителите на регионите на Русия. Следователно може би единственият начин руския войник да оживее е доброволното предаване в плен“, се казва в справката. 

Вече може да си представим какво ще се случи с Русия по-нататък, ако такъв брой мъже бъдат мобилизирани на фронта. Сред важните последствия е, че недостигът на работна ръка в руската индустрия достигна нов връх. 

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че мобилизирането на стотици хиляди хора за войната с Украйна има отрицателно въздействие върху руската икономика. Затова най-вероятно няма да има нова мобилизация преди президентските избори през 2024 г. Отбелязва се, че до края на 2023 г. руските военни възнамеряват да наемат 420 хиляди войници по договор. На 3 септември 2023 г. заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев каза, че към момента са назначени 280 хиляди военнослужещи. Тези цифри обаче не могат да бъдат независимо проверени.

Британското разузнаване подчертава, че призоваването в армията в Русия продължава да оказва негативно влияние върху работната сила в нейната промишленост. По данни на Института за икономическа политика Егор Гайдар недостигът на работна ръка в промишлеността в Русия е достигнал нов връх от 42% през юли 2023 г., което е със 7% повече от април 2023 година. 

Но за разлика от наборната военна служба в други страни, Русия предприе стъпки за запазване на работната си сила в IT  сектора. Това вероятно показва особено остър недостиг, след като около 100 000 ай ти специалисти напуснаха Русия през 2022 г. (10% от работната сила в сектора). На 4 септември 2023 г. руският диктатор Владимир Путин подписа указ, с който увеличава възрастта за освобождаване от военна служба за IT специалисти от 27 на 30 години. 

Според офицери от британското разузнаване това показва, че мобилизацията и наборната служба в Русия са изострили недостига на работна ръка в неотбранителния сектор.

Обявявайки „частична” мобилизация и скривайки истинската й същност от народа, Кремъл се „простреля в коляното”, като създаде почва за бързо унищожаване на Руската Федерация като държава отвътре. Сега, докато войната продължава, Москва е принудена да мобилизира стотици хиляди руснаци за нуждите си от „месо“. Путин самоуверено реши да лиши Русия от всякакви възможности за светло бъдеще – неговите амбиции движат страната тук и сега.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *