,

Wi-Fi 7 вече е факт: Какво трябва да знаем за новия безжичен стандарт.

Новият стандарт за безжична мрежа Wi-Fi 7 е официално готов, обяви Wi-Fi Alliance, като стартира и програмата за сертификация на устройствата.

Това означава, че устройствата ще преминават прегледи, за да се осигури, че отговарят на изискванията на стандарта и работят ефективно помежду си. Тези, които успешно преминат тестовете, ще имат право да носят логото “Wi-Fi 7 Certified”, което означава, че те без проблеми спазват основните спецификации.

Първите устройства с Wi-Fi 7 вече са налични на пазара, въпреки че не са сертифицирани. Това обаче не означава, че не могат да работят ефективно с технологията. Някои производители са представили устройства предварително, тъй като хардуерните спецификации на Wi-Fi 7 са готови от известно време, и работата се фокусира само върху последните софтуерни аспекти. Тези аспекти могат лесно да бъдат добавени или променени чрез софтуерни ъпдейти.

Както в случай на всяка нова технология, Wi-Fi 7 представя свои особености и нововъведения. Ето някои от тях:

Официалното техническо име на Wi-Fi 7 е IEEE 802.11be, но търговското му наименование, по-лесно разбираемо, ще бъде широко известно.

Първите сертифицирани устройства ще се появят на пазара още този година, включително рутери, смартфони, таблети и лаптопи. Всички устройства, поддържащи стандарта, ще бъдат включени в публичен списък на уебсайта на Wi-Fi Alliance.

Wi-Fi 7 използва три честоти – 2.4GHz, 5GHz и 6GHz, и може да ги комбинира за постигане на по-високи скорости и по-стабилна връзка.

Теоретичната максимална скорост на Wi-Fi 7 е 46Gbps, което е значително повече от Wi-Fi 6E и надвишава предлаганите от интернет доставчиците скорости за крайни потребители.

В реални условия скоростите на Wi-Fi 7 ще бъдат по-ниски, но се очаква лаптоп, например, да достигне максимум 5,8Gbps, което е забележително повече от максимума на Wi-Fi 6E за лаптопи – 2,4Gbps, според Intel.

Wi-Fi 7 предоставя ниска латентност, което поддържа пълноценно гейминг и използване на виртуална реалност и IoT устройства в домашната Wi-Fi мрежа. Технологията също поддържа едновременна връзка с повече устройства.

Wi-Fi 7 е обратно съвместим с предишните стандарти, но за да се използва пълноценно, и двата свързани устройства трябва да поддържат стандарта. Рутерът трябва задължително да поддържа Wi-Fi 7, за да осигури връзка и с останалите устройства, оборудвани с този модул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми