Вратата към света на науката: Във Варненската обсерватория “Николай Коперник” ще се проведат международни майсторски класове по физика

Националната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник” във Варна ще бъде домакин на международни майсторски класове, предназначени за ученици с интерес към науката. Събитието е съорганизирано с участието на Физическия факултет на Софийския университет “Св. Кл. Охридски“, Института за ядрени исследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) при Българска академия на науките (БАН), ЦЕРН и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“, както и с подкрепата на София Тех Парк.

През февруари и март ще се проведат три майсторски класа:

1. На 9 февруари ще се състои майсторски клас на ЦЕРН (CMS) само за момичета. Това е инициатива, подкрепена от ООН. Заявките за участие се приемат до 1 февруари 2024 г.

2. На 28 февруари е планиран Международен майсторски клас по терапия с частици, като заявките за участие могат да се подават до 16 февруари 2024 г.

3. На 19 март ще се проведе Международен майсторски клас на ЦЕРН, а крайният срок за подаване на заявки е 5 март 2024 г.

Тези майсторски класове са част от инициативата на IPPOG (International Particle Physics Outreach Group) за насърчаване на образованието и интереса към физиката на елементарните частици.

Учениците от градове като Добрич, Бургас, Силистра, Русе и Шумен също имат възможност да кандидатстват за участие в майсторските класове. Потвърждение за одобрението им ще бъде изпратено чрез електронна поща.

Важно е да се отбележи, че един ученик може да участва в максимум два от предлаганите майсторски класа. 

Допълнителна информация относно всяко събитие и процедурата за кандидатстване може да се намери във формуляра на заявката, на e-mail: svejina@abv.bg, както и в самата Националната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник” във Варна.Повече тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми