,

Войната “се връща на изпращача”: дронове в Новоросийск

Служители на Службата за сигурност на Украйна проведоха специална операция в залива на Новоросийск, по време на която беше повреден големият десантен кораб “Оленегорский горняк”. Руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта на 4 август два украински морски дрона са се опитали да атакуват военноморската база в Новоросийск, но се твърди, че не са успели. В Украйна не са коментирали официално това обвинение.

Източници от Службата за сигурност на Украйна отбелязаха, че спецоперацията е проведена съвместно с ВМС на Украйна. В резултат на атаката  “Оленегорский горняк” е получил сериозна пробойна, и няма да може да изпълнява бойните си задачи. Така че всички изявления на руснаците за „отблъсната атака“ са фейкове.

Заради инцидента в пристанището на Новоросийск беше въведена временна забрана за движение на кораби, съобщиха от компанията Каспийски тръбопроводен консорциум (КТК). Новоросийск е най-голямото търговско пристанище в южната част на Русия, разположено в Краснодарския край. В града е разположена военноморска база на Черноморския флот на РФ и най-голямото пристанище в Русия и Черно море, което включва пътнически, товарни, и нефтени терминали. 

Министерство на отбраната на Русия официално потвърди информацията за атаката на морски дронове срещу Новоросийск, но заяви, че “по време на отразяването на атаката са били визуално открити и унищожени чрез огън от щатно въоръжение на руските кораби безпилотни катери”. Ето какво каза кметът на Новоросийск Андрей Кравченко за атаката: „Екипажите на корабите „Оленегорский горняк“ и „Суворовец“ веднага реагираха и помогнаха да се избегнат последствията от атаката от безпилотни катери”. 

Сблъсъците в Черно море и близките пристанища ескалираха, след като през миналия месец Русия отказа да продължи споразумението, позволяващо безопасен износ на зърно от украинските пристанища. Руски дронове и ракети удариха няколко украински пристанищни съоръжения и складове за зърно на Черно море и близо до неговия бряг.

На свой ред сътрудникът от канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че дроновете връщат водите на Черно море под международна юрисдикция и окончателно унищожават стойността на руския флот. „Всъщност те връщат всички към международното морско право… Затова ще бъде сложен край на присъствието на руския флот в Черно море, а с него и на традиционното изнудване на Москва. Украйна ще осигури свобода и сигурност в Черно море за световната търговия“, написа Подоляк в профила си в Twitter.

Стана известно още, че на фона на атаката срещу Новоросийск цените на пшеницата в света са се повишили, но експерти смятат, че това няма да е за дълго.  „На фона на съобщенията за обстрел на военноморска база близо до черноморското пристанище Новоросийск в Руската Федерация, котировките на пшеницата на СВОТ в първия аукцион на 4 август се повишиха с 2%. Но операторите на пазара очакват пшеничните фючърсите да поевтинеят до края на текущата седмица“, съобщава АПК Информ.

Основното в тази операция е разстоянието, преодоляно от дроновете. Дори и диапазонът им да го позволява, не е ясно как са стигнали до Новоросийск, защото всъщност сега брегът на Азовско море се контролира от руснаците. А за да стигнат условно от Одеса до Новоросийск, трябва да минат под Керченския мост, който според руснаците е много добре охраняван. Въпросът е какъв е бил носителят на тези катери. Но е възможно дроновете да са били пуснати и от територии, неконтролирани от Украйна. Дали край Бердянск има агентура, или пък воини от някакво специално подразделение на Украйна са стигнали до там и са ги пуснали – не се знае. Защото да заобиколят руската ПВО край Крим, моста и да стигнат до Новоросийск изглежда фантастично.

Трябва да е ясно, че руски кораб с около 100 души екипаж беше ударен от дрон на СБУ с 450 килограма тротил. Такъв дрон има внушителни размери, което означава, че защитата на акваторията на Черно море от руските сили е слаба. 

Този инцидент е пряко доказателство за думите на Володимир Зеленски, че войната се „връща“ в Русия. Де факто това можеше да се очаква година и половина след като Руската Федерация нахлу пълномащабно на територията на Украйна, нарушавайки всякакви световни договорености и международни закони..

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *