Войната излиза от “сандъка”: когато Путин е уплашен, говори Медведев

Когато се започва пълномащабна война, винаги трябва да се очаква, че военните действия могат да се развиват и на двете територии. Но най-вероятно не всички в Кремъл са очаквали подобно развитие на събитията.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че войната “постепенно се връща” в Русия, след като Кремъл обвини Украйна в извършването на атаки с дронове в Москва. 

Руското министерство на отбраната съобщи, че три дрона са били прихванати, но са пострадали бизнес и търговски комплекс в Москва. Президентът на Украйна отбеляза, че войната се завръща в Русия и нейните символични центрове и военни бази, като я нарече “неизбежна, естествена и абсолютно справедлива”.

Присъствието на дронове в Москва коментираха и от украинските ВВС. Говорителят на ВВС на ВСУ Юрий Игнат каза, че въпреки изявленията на руските власти за “свалянето” на всички въздушни цели над РФ, сутрешната атака срещу Москва показва, че вече няма да бъде спокойно на територията на Русия, дори в дълбоката провинция.

„Това да не би да е за първи път? В Русия винаги нещо лети, включително и в Москва. Има и такива, които войната “не ги засяга” – е, тя вече ги “засяга”. В Русия вече има определени настроения – нещо долита, и то шумно. Колкото и да им се иска на руските власти да си затварят очите за това и да казват, че са свалили всичко, все пак нещо пристига. Затова е излишно повече да се говори за руското „спокойствие в провинцията“. Те получиха това, което искаха“, каза Игнат.

На свой ред заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отново “развъртя” ядрени оръжия заради контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна.

Чиновникът твърди, че усилията на руснаците да „отблъснат“ колективното настъпление на Украйна и Запада са очевидни за „всички почтени хора“. Но най-важното е, че руската армия с присъствието си в Украйна спасява света от ядрена катастрофа, заплаши Медведев в Telegram. „В края на краищата, ако си представим, че офанзивата на „укробандеровците“ с подкрепата на НАТО е успешна и те са успели за завземат част от нашата земя, тогава ще трябва, по силата на правилата на указа на президента на Русия от 02.06.2020 г., да преминем към използването на ядрено оръжие. Друг изход просто няма да имаме. Затова нашите врагове трябва да се молят на нашите воини. Те не позволяват да се разгори глобалният ядрен пожар“, заяви Медведев.

Трябва да се припомни и риториката на Медведев по отношение на Международния наказателен съд. Бившият президент на РФ Дмитрий Медведев се включи с нова “тирада” в защита на руския лидер Владимир Путин. Чиновникът отново се възмути, че на диктатора е била “издадена” заповед за арест и пожела на Международния наказателен съд в Хага “болезнена смърт”.

Същият Медведев след срещата на върха на НАТО във Вилнюс заплаши с „нехуманни оръжия“. „Всичко е както си мислехме: 1. Планът за действие за членство на Украйна в Алианса трябва да бъде отменен. Един вид да я приемат по-бързо. 2. Да се покани страната 404 в НАТО. Но ще я приемат – неизвестно кога и при какви условия. Много вероятно никога. И това е, което реалистите в Алианса се страхуват да кажат на глас“, написа той в канала си в Telegram. Освен това заместник-председателят на Съвета за сигурност на РФ се опита да прогнозира какво ще означава за Русия резултатът от срещата на върха на НАТО.

Прави впечатление, че той вече нарича невъзможна целта Украйна да бъде принудена да се откаже от членството в НАТО. „Какво означава всичко това за нас? Всичко е очевидно. Специалната военна операция ще продължи със същите цели. Една от тях е отказът на киевската нацистка групировка от членство в НАТО, за което ние настоявахме от самото начало (което е невъзможно). Това означава, че тази групировка ще трябва да бъде ликвидирана (което е възможно и необходимо). P.S. Беше съобщено, че Токмок е бил обстрелван с касетъчни боеприпаси. Значи е време да отворим нашите арсенали от това нехуманно оръжие“, заключи той.

Споменаването на фалшива информация и постоянните заплахи е стандартният метод на Дмитрий Медведев за комуникация с обществеността. Собствените му думи хвърлят съмнение върху психическото му здраве.

Във всеки случай инцидентът с дронове в Москва е индикатор за последствията, пред които е изправена РФ заради кървавата война, която започна. Държавите не получават просто ей така статут на „държава-спонсор на тероризма“. За това буквално се налага да платят.


Людмила Балканова – политически анализатор 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми