Вносители на туристически автомобили настояват за облекчаване на таксите и разширяване на тегловия клас в страната ни

Вносителите на туристически автомобили в България призовават за намаляване на данъците, свързани с използването на кемпери у нас, предава БНР. От началото на текущата година се наблюдава значителен интерес сред българите към новите автомобили.

Съгласно плановете на Европейската комисия, една от възможните промени е увеличаването на тегловия клас на шофьорската книжка категория “Б” от 3,5 на 4,25 тона в цяла Европа. Това е ще е възможно само след успешен пробен период и ще се прилага само за автомобили с алтернативно задвижване. Този регламент представлява интерес за обичайните кемпери, тъй като много от тях често превишават максималното тегло от 3,5 тона.

Антон Димчев, един от големите вносител на нови кемпери в страната, обяснява основанията зад тази идея. Според него, тегловият лимит от 3,5 тона за категория “Б” е бил установен в миналото, когато автомобилите бяха по-малко развити технологично. Днес автомобилите са значително по-технологични с подобрени спирачни и асистиращи системи. Той счита, че е подходящо да се разреши на шофьорите с обикновена книжка да управляват по-тежки транспортни средства. “Това важи както за кемперите, така и за други специализирани автомобили. Има и такива електрически автомобили, които пък са по-тежки от 3 тона и половина. При всички положения ще има голямо облекчение, защото няма да се налага на любителите-шофьори да карат допълнителни курсове за някои от категориите “С” или 

“С 1”, допълни Димчев. 

Според плановете на Европейския съюз, изменението на тегловия клас би засягнало само кемпери с алтернативни видове задвижване. В България би било полезно да се разгледа възможността за улеснение на тези превозни средства във връзка с винетните стикери, въпреки че някои от тях вече надхвърлят тегловния лимит от 3,5 тона. В Словения например съществуват два вида винетни стикери за превозни средства с тегловен лимит до 3,5 тона. Първият тип е предназначен за леки автомобили и кемпери, докато вторият тип винетни стикери е предназначен за примерно, пътнически бусове и ванове.

Едно от основните въпроси при закупуването на кемпери е свързан с възможността за управление на тези автомобили с обикновена шофьорска книжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми