,

Важно решение на Парламента: Промени в шофьорските книжки и личните карти

При окончателното приемане на измененията в Закона за българските лични документи, Парламентът взе важно решение относно шофьорските книжки и личните карти. Нововъведеното правило определя, че шофьорските книжки няма да се заменят при преместване на постоянния адрес, ако той е в същата област. Също така, отново няма да се изисква посочване на града по постоянен адрес в тези документи.

Главната цел на тези изменения е да се намали събирането на лични данни. Срокът за подаване на заявление за издаване на нова шофьорска книжка остава 30 дни. Въвежда се възможност за ускорено издаване на нова книжка при изтичане на срока й, при смяна на името или при издаване на дубликат.

Относно личните карти, вече ще бъде включена електронна информация за биометричните данни, съгласно европейските изисквания. Това включва и разрешенията за пребиваване, които се издават на чуждестранните граждани, пребиваващи в България.

Ако старият документ за самоличност бъде изгубен, откраднат или унищожен, гражданите ще могат да получат нов, като представят свидетелство за раждане. Това информира Nova, предавайки важната новина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми