Във Варна се откри забележителна изложба “Орхидеи между Кориците”

Изложба “Орхидеи между кориците”, която привлече значителен интерес на посетителите, беше открита днес в Регионалната библиотека Варна.

поред информацията от организаторите, “Орхидеено общество Варна”, фотографии, любопитни факти за орхидеите, рисунки и книги от фондовете на културния институт ще бъдат представени пред публиката до 14 февруари, съобщава Moreto.net.

Въпреки че днес се считат за екзотични и често се асоциират с тропичните райони, орхидеите наистина са били открити и наречени тук, в Южните Балкани.

В момента в България ботаниците са документирали 67 вида диви орхидеи. Предимно са земни видове, които растат в почвата на поляни и гори. Те не могат да бъдат успешно отглеждани у дома, тъй като съществуват единствено в симбиоза с определени видове гъби.

Семейството на орхидеите, Orchidaceae, получило е своето име от древния учен Теофраст още през 4-3 век пр.н.е. Като баща на ботаниката, той е описал тези растения с едри грудки в нашия регион и ги именувал “орхидеи” в своят труд “Естествена история на растенията”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *