Варненският апелативен съд допусна екстрадицията на турски гражданин

Варненският апелативен съд допусна екстрадицията на турски гражданин, който ще бъде предаден на съдебните власти в Република Турция за провеждане на наказателно производство заради извършено от него престъпление – трафик и доставка на наркотици и стимулиращи вещества. Деянията са осъществени на 5 дати през тази и миналата година.

Времето на извършване на престъпленията наложи въззивната инстанция да измени решението на Шуменския окръжен съд, тъй като той е допуснал предаването на исканото лице, като се е произнесъл само за едно от отделните деяния.

Южната ни съседка е поискала екстрадирането на Гьокалп В. с оглед водено срещу него наказателно производство на Наказателния съд за тежки престъпления в гр. Маниса. Той е обвинен в трафик или доставка на наркотици и стимуланти. Издадена е била заповед за ареста му.

38-годишният мъж заяви и пред тази инстанция несъгласието си да бъде предаден на компетентните органи в родината си. Обясни, че се опасява от възмездие, тъй като е помогнал за залавянето на хора, участващи в разпространение на наркотици. Адвокатът му счита, че българската държава не е била сезирана по надлежния ред.

Апелативният прокурор посочи, че турската държава е дала достатъчно гаранции, че мъжът, чието предаване се иска, няма да бъде подлаган на преследване, насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително отношение.

Източник: Moreto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *