Вълна от масови протести на селски стопани ще обхване България в понеделник: ще блокират ключовите пътища в страната

На 18 септември 2023 година започва обширният национален протест в селското стопанство на България, който има за цел да спаси българското земеделие. В различни части на страната ще бъдат извършвани блокади, включително:

– В Югоизточната част на България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна – Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен) и детелината Сливен-Ямбол.

– В централната част на Южна България: село Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, летището Лукойл) и детелина на I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград).

– В Североизточната част на България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол) и Силистра.

– В централната част на Северна България: детелината към село Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София) и село Горна Студена.

– В Северозападната част на България: Бяла Слатина, Видин мост и път (Е79) между селата Крапчене и Монтана.

– В Югозападната част на България: Кюстендил (мотел село Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци – Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – село Пиперево, Перник (спортна зала “Борис Гюдеров”) и Брезник (улица “Ангел Коцелянов”).

– В Южната част на България: Кресна и Драгоман – КГП Калотина.

Инициативният комитет, съставен от 24 организации, изразява следните искания пред Народното събрание, Министерския съвет и Президента на Република България:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, със съпътстващата мярка за въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, свежи и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, при по-строг контрол върху тяхното произход, качество и безопасност.

2.Изплащане на пълната компенсация за растящите разходи на земеделските производители до края на септември 2023 г., поради конфликта в Украйна и премахването на горната граница на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ, предназначена за компенсиране на земеделските производители със 100% увредени площи.

4. Предоставяне на финансиране за преразглеждане на наличните държавни помощи и въвеждане на нови мерки, включително минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийни плодове и тютюн, както и за животновъдите и пчеларите.

5. Подобряване на условията за интервенциите, предвидени в Стратегическия план по Общата селскостопанска политика, с оглед на улесняване на доказването на произведената продукция и подпомагането, свързано с производството.

Инициативният комитет изисква ясни ангажименти с определени срокове за изпълнение на тези искания. Според представителите му, протестните действия ще продължат до удовлетворяването на всички изисквания на селскостопанския сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *