В жегите работниците имат право на променен работен график

Съгласно закона, по време на горещите летни дни работодателят има възможност да облекчи условията на труд за своите служители. Съществуват два типа правила за работа при високи температури.

“Първата част е за работа на открито, когато всичко зависи от метеорологичната обстановка – там е трудно да се предприемат технически мерки, затова там се предприемат организационни мерки. Може да се промени началния час на работния ден – колкото по-рано в светлата част на деня, за да се избегне работа в жегата, така и да се осигуряват повече кратки почивки, за да може човек да почине, ако е изложен на пряка слънчева светлина, да почива на сянка”, споделя Атанас Чернаев, директор на Инспекция по труда в Пловдив пред NOVA NEWS.

Задължително е да има достатъчно количество течности, най-вече – вода, за да се поддържа водния баланс на организма.

Вторият тип работа, засяга работните помещения, където се работи на закрито. Там има определени гранични стойности, които работодателят трябва да спазва, в зависимост от характера на работата.

Както заявява Чернаев, при високи температури, като днешния ден, в затворените помещения максималната температура трябва да бъде до 33 градуса, особено за производства, свързани с топлинно отделяне.

Според синоптиците, днес е най-горещият ден от началото на лятото, с температури, които се очаква да надхвърлят 40 градуса. В 16 области на България е обявен оранжев код за опасно горещо време. В този горещ период се увеличават и проверките за спазване на изискванията за здравословни и безопасни работни условия. Главната инспекция по труда ще извършва проверки, за да се увери, че работният режим е съобразен с високите температури през лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *