В София се проведи Българско-корейски енергиен форум: какви са перспективите на България

На 20 юли се проведе Българо-корейски енергиен форум, насочен към подобряване на сътрудничеството в областта на устойчивата енергийна трансформация и енергийната сигурност. 

На мероприятието, организирано от “Атлантическия клуб”, присъстваха новоназначеният посланик на Република Корея в България д-р Джонгин Бе, министри от правителството, депутати, енергийни експерти и други.

Посланикът на Корея заяви, че дилемите пред устойчивия зелен преход вече не могат да бъдат отлагани. Той изрази готовността на страната си да сътруднича с България в областите на производството на зелен водород и ядрената енергетика, признавайки, че България е пионер в използването на слънчева енергия.

От своята страна, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов посочи, че България разполага с потенциал да стане европейски хъб за развитие на системи за съхранение на енергия и технологии на бъдещето. Той подчерта, че страната ни притежава необходимите кадри, инфраструктура, стратегическо местоположение и възможности за преход към зелена енергетика и общо намаляване на намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

“Процесът на декарбонизацията е труден преход, но той представлява и възможност за иновации, инвестиции и икономическо развитие”, допълни министърът, призовавайки правителството и обществото да подпомогнат бизнеса в този преход.

Според Богданов, държавата може да предостави подкрепа на бизнеса в този процес чрез разнообразни мерки и финансови инструменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми