В София се готвят да премахват паметника на съветската армия

Според днешните официални решения на Министерския съвет, има голяма вероятност, че паметникът на съветската армия в София ще бъде преместен от текущото си място в центъра на града. Правителството е взело решение да промени статута на имота от публична държавна собственост към частна държавна собственост именно на мястото, където се намира мемориалният комплекс “Паметник на Съветската армия” (известен в народа като МОЧА). Промяната в статута позволява на общинската власт да действа във връзка с това, което би било невъзможно при статут “публична държавна собственост”.

За да се осъществи преместването на паметника, Столичният общински съвет през март 2023 г. гласува в подкрепа на дългоотложеното решение да помоли държавата да премести паметника в Музея за социалистическо изкуство. На гласуването, 41 съветника подкрепиха идеята, с изключение на един съветник от “Патриотите”, който се въздържа, и съветниците от БСП, които бяха против.

Въпреки решението на Общинския съвет, окончателното преместване на паметника зависи от държавата, а именно от областния управител. Предишният областен управител, Иван Кючуков, който беше от партията “Има такъв народ”, подкрепяше мнението, че “трябва да се пита русия” преди да се предприеме действие. Сегашният областен управител, Вяра Тодева, заема поста от 13 юли, но още не е изнесла официална позиция относно този въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *