В Пловдивско са регистирани два огнища на грип по птиците: Кои населени места са засегнати

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнища на Инфлуенца А (грип) сред птиците област Пловдив. Вирусът бе установен в два животновъдни обекта, където се отглеждат патици мюлари – един от тях с 4850 броя (обект 4160-0302), а другият с 3900 броя (обект 4160-0311).

Засегнатите обекти се намират в района на град Брезово, област Пловдив, като около тях е установена  предпазна зона с обхват от 3 километра, в която влиза и самият град Брезово в едноименната община. Освен това е установена наблюдавана зона с обхват от 10 километра, включваща съседни области и села като Чоба, Туркмен, Генерал Николаево, Отец Кирилово, Дрангово, Златосел и Зеленково (област Пловдив) и села Православ, Колю Мариново и Верен (област Стара Загора).

С цел предотвратяване на разпространението на заболяването, ще се предприемат мерки за хуманно умъртвяване на засегнатите и контактни птици.

Стартирало е епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, както и на продукти и странични животински продукти, добити от тях, на фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че месото и продуктите от птиците, произведени в засегнатите обекти, не представляват риск за човешкото здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *