,

В Монтанско просят от правителството 15 млн. лв. за възстановяване след наводненията

Администрацията на община Монтана подала официално искане за финансова помощ в размер на 15 млн. лв. от държата. Това представлява усилието на общинската управа да възстанови щетите, причинени от обилните наводнения, които засегнаха областта през месец юни. Тези подробности бяха споделени от кмета на Монтана, Златко Живков, по време на публична информационна среща.

Според информацията, исканията за финансова помощ са били подадени пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет. Очаква се в близко бъдеще да бъде взето решение относно предоставянето на необходимите средства.

Кметът Живков подчертава, че в резултат на наводненията са причинени значителни щети както на обществените сгради, така и на частния сектор. Повечето населени места в общината са с разрушена инфраструктура: отнесени улични настилки, повредени мостове, непроходими пътища.

В опита си да ограничи последиците от бедствието, община Монтана е предприела самостоятелни действия, включително почистване на речните корита, каналите и улиците в засегнатите населени места като Сумер, Трифоново, Стубел и Доктор Йосифово.

Кметът Златко Живков заяви, че инвестирането в предварителни мерки за предпазване от бедствия е от съществено значение. Отсъствието на подходящи финансови средства за такива цели може да доведе до значителни загуби при следващи подобни ситуации.

По думите на областния управител на Монтана, Ивайло Антонов, проверките на предоставените искания показват, че повечето от тях са обосновани. Въпреки това има и случаи, където сумите, поискани за възстановяване, са надвишили реалните нужди.

До момента около 50 домакинства в област Монтана, чиито домове са били засегнати от наводненията, са получили помощ от държавата за възстановяване на щетите. Това включва домове, засегнати от наводнени реки, отводнителни канали и язовири, както съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Монтана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми