,

В Мариупол руснаците раздават хуманитарна помощ там, където събирали телата на убитите цивилни

Руската окупационна военна администрация създаде пункт за хуманитарна помощ пред супермаркет в град Мариупол, на същото място, където преди година изхвърляха телата на убитите от тях местни жители. Това съобщи съветникът на кмета на Мариупол в изгнание Петър Андрюшченко. Положението в града е катастрофално. Почти 90% от града на Азовско море е разрушен, подаването на електричество, вода и газ не е възстановено. “Левият бряг, булевард “Свобода”, супермаркет “Щирий Кум”. Две снимки от едно и също място с разлика от година “, коментира Андрюшченко снимките, публикувани от него в Telegram. 

Андрющенко пише, че миналата година неидентифицираните тела на жители на Мариупол от левия бряг са били докарвани тук от руснаците. Според изявлението му масовият гроб е разчистен в края на юли или началото на август миналата година. 

„На втората снимка са маргинали от квартал Ждановски на Мариупол, дошли в 40-градусовата жега с надеждата да получат безплатна бутилка с нещо в супермаркета, където преди година руснаците изхвърляха телата на техните съседи“, отбелязва Андрюшченко

Според него руската политика на маргинализация на населението може да се счита за успешна в Мариупол. „Да се превърнат хората в маргинално стадо за една година… В много отношения те успяха, за съжаление“, каза Андрюшченко. Както беше обявено, руската агресия причини една от най-големите хуманитарни катастрофи в новата история на Мариупол. Почти 90% от града е разрушен в резултат на артилерийските обстрели. Не е възстановено нормалното захранване с ток, вода и газ. 

Кметският съветник вече алармира, че жителите дори буквално се изхвърлят от апартаменти, оцелели след масовите обстрели на окупаторите. Ако хората нямат у себе си документи, потвърждаващи правото им на собственост, ги изпращат на улицата.

На много от тях документите просто са изгорели при пожарите, причинени от атаките на руснаците, а нямат възможност да извадят нови, защото територията временно е под окупация. 

Всичко това продължава да говори за геноцида над украинското население в цяла Украйна – дори след всички ужаси, които са преживели цивилните, те просто са изгонвани от личните си жилища. 

Имаше случай, когато руски офицери се заселили в апартамент в квартал Калмиуски. Те дори имали някаква заповед от представител на окупационния режим. 

Градът е върнат в развитието си с хилядолетие назад. Хуманитарните проблеми, за които стана дума по-рано, не са решени и няма да бъдат решени. Освен това в Мариупол действа военен режим, който позволява на военните да отнемат автомобили, а тези, които се опитват да попречат, се считат за нарушители и са изпращани в ареста за 30 дни, ако не бъдат разстреляни на място.

Дмитро Колев специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми