,

В Кабиле и Ямболско ще изградит нова инфраструктура за бригадата на НАТО 

В България се планира изграждането на нови сгради, специализирани съоръжения и паркова територия за съхранение и обслужване на машини. Тази инициатива има за цел да позволи усъвършенстването на батальонната бойна група на НАТО, разположена в държавата ни, до бригада, ако има подобна необходимост. Това бе потвърдено в писмен отговор, предоставен от министъра на отбраната Тодор Тагарев, след въпрос от депутат Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

Бойната група, с Италия на фронтовата позиция, беше разположена у нас с цел да гарантира сигурността на България и НАТО след като Русия започна военна агресия срещу Украйна.

Предвижда се инфраструктурата да бъде изгражена във военния район в Кабиле и Ямболско. За строителството ще се използват както национални, така и средства от фондовете на НАТО. На този етап обаче не се разполага с конкретни оценки относно финансовите изисквания.

Според стандартите на НАТО, бойната група обикновено включва около 1300 войници, докато бригадата включва приблизително 5000 войници.

Изграждането на необходимата инфраструктура за бригадата не означава, че тя ще бъде постоянно базирана в България, обаче създаването на такива условия ще позволи на страната да приеме по-големи сили на НАТО при необходимост.

Засега групата разполага с американски бронирани машини “Страйкър” и включва военни от няколко държави, включително България, Италия, Северна Македония, Албания, Румъния и други. Щабът и някои подразделения са разположени в българо-американската база “Ново село”.

Министър Тагарев подчертава, че изграждането на инфраструктурата ще има положителни икономически последици за местната икономика, като ще създаде нови работни места и ще привлече допълнителни военни ресурси. Присъствието на съюзнически войски също ще насърчи усещането за по-голяма сигурност и защита сред българските граждани.

Подобни бойни групи са били създадени и в Румъния, Унгария и Словакия, като допълнение към вече съществуващите такива в Полша и Балтийските страни.

Обаче през миналия месец, коалицията “Левицата”, включваща “Изправи се БГ” на Мая Манолова, АБВ на Румен Петков, Д21 на Татяна Дончева и бивши кадри на БСП, организира протест в Ямбол срещу разполагането на многонационалната бригада на НАТО в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *