В Хасковско констатираха огнище на инфлуенца А в нерегистриран птицевъден обект

В село Доборско, област Кърджали, беше забелязано огнище на грип по птиците в нерегистриран птицевъден обект тип “заден двор”. Според Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в обекта се отглеждат около 100 кокошки, токачки и пуйки. 

За да се ограничи разпространението на заболяването, беше установена 3-километрова предпазна зона около обекта, обхващаща селата Доборско, Багрилци, Чал и Перуника от община Крумовград. В 10-километрова наблюдавана зона попаднаха град Крумовград и селата Чернооки, Тинтява, Калайджиев, Подрумче, Гулийка, Пелин, Рогач, Сливарка, Едрино, Каменка, Полковник Желязово, Качулка, Ковил, Джанка и Падало (община Крумовград) и селата Бубино, Попско, Белополци, Пашкул, Конници, Ветрушка, Вис и Горско (община Ивайловград, област Хасково).

С цел предотвратяване разпространението на инфлуенца А, ще бъдат предприети мерки за хуманно умъртване на заболелите и контактните птици в обекта. Също така се извършва епизоотично проучване и проследяване на движенията на птиците, продуктите от тях и техните продукти, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ подчертава, че месото и продуктите от птиците, отглеждани в засегнатия обект, не са опасни за човешкото здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми