,

В Гърция е задържан българин: грози го екстрадиция в САЩ и 80 години затвор  

Български гражданин е арестуван от гръцката полиция, след като получил подозрение, че е изпращал чипове в Русия, противоречейки на наложените санкции. Задържането е станало по искане на САЩ.

Милан Димитров отрича обвиненията и заявява, че чиповете наистина се намират в България. Той се изправя пред няколко обвинения, включително пране на пари, предоставяне на лъжлива информация на американските органи и нарушаване на правилата за контрол върху износа.

Със заплаха за екстрадиция към САЩ, Милан Димитров грози го тежко наказание, според информация от bTV. “За всяко от четирите обвинения до 20 години затвор – общо 80 години”, споделя той в интервю за телевизията.

Сега Димитров е задържан в гръцка затворна институция, а окончателното решение относно евентуалната му екстрадиция се очаква през септември.

Според него, американците са предоставили отговор на гръцкия съд, който поиска доказателства за изпращането на тези предмети в Русия, че нямат наличие на доказателства за вината му. Въпреки това, те продължават да настояват за екстрадицията на задържания. “Напълно допускам това – да се разиграе пропаганден цирк “заловихме страшните шпиони с невероятни технологии, а после не бяхме прави””, коментира мъжът.

Димитров се обърна за помощ към българските власти, но Министерството на външните работи заяви, че гръцкият съд има компетентността да реши по въпроса за екстрадицията. Прокуратурата досега не е имала информация за случая.

Съгласно със разследването, проведено от Федералното бюро за разследване (ФБР), стана известно, че Милан Димитров и неговият баща са изпратили специални електронни чипове в Русия.

Според американските органи чиповете са били доставени от фирма в Тексас, но са преминали към Русия чрез българска компания. Братът на арестувания – Александър Димитров, обаче настоява, че чиповете се намират в една лаборатория в София.

“Това са полупроводникови пластини. Имат серийни номера, имаме експертиза от вещи лица – четири пъти доказваме, че пластините са тук. Купихме шест бройки, платихме около 600 000 долара”, пояснява Александър Димитров и пдопълва, че чиповете са били използвани в перални машини и смартфони.

Също така, по случая е обвинен руският бизнесмен Илиас Сабиров. Американските власти подозират, че специфичните чипове, които са устойчиви на радиация и ниски температури, могат да бъдат използвани в ракетни технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми