,

В Европата правят бира от висококачествения български хмел 

България произвежда хмел, който не само се използва за местното производство на бира, но се изнася и в чужбина, включително в Германия – най-големият производител на бира в Европейския съюз, съобщават от Съюза на пивоварите. Само през миналата година в България бяха произведени 58 тона от тази суровина.

Хмелът играе ключова роля в определянето на характеристиките на бирата – от горчивия вкус и уникалния аромат до стабилната пяна. За охмеляване се използва хмеловата шишарка, богата на алфа- и бета-горчиви киселини, хмелово етерично масло и други биологично-активни вещества, обяснява проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии.

През 2022 година в България бяха произведени 500 милиона литра бира. Само в ресторантите, кафенетата и хотелите са се сервирали около 435 000 чаши бира на ден. От общите продажби 13% са направени чрез заведения, а 87% – през магазините.

През летните месеци, от май до август, се произвеждат около 1 732 000 литра бира на ден, а се продават 1 911 000 литра. Около 50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70% я консумират поне веднъж месечно.

Най-големите потребители на бира продължават да бъдат от района на Монтана, където хората пият бира 11 пъти месечно, следвани от жителите на Русе и Варна, където консумацията е 10 пъти месечно.

За да предоставят повече информация на потребителите относно съставките на различните видове бира, пивоварите в страната доброволно поставят списък на съставките и енергийната стойност на продуктите си на етикетите. Съюзът на пивоварите предоставя данни за калориите за 100 мл бира. Произведените в България лагер бири “тип Pils” съдържат между 33 и 48 калории на 100 мл, докато за безалкохолните бири тези стойности са по-ниски и варират между 15 и 25 калории на 100 мл, поясни изпълнителната директорка на организацията Ивана Радомирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *