,

В Денят на спасението българите почетоха паметта на загиналите при спасяването на човешки живот

Днес служители от Военномедицинска академия (ВМА), граждани и официални гости се събраха заедно, за да отбележат Деня на спасението и да възпоменат всички лекари, медицински сестри, полицаи и доброволци, които пожертвуваха живота си, за да спасят други. 

От 2005 година насам, вече за 19-ти път, в деня на Голяма Богородица, отбелязват тази дата по инициатива на д-р Тотко Найденов. Изборът ѝ не е случаен, тъй като именно през 15 август 1963 година, д-р Стефан Черкезов, на 26 години тогава, извлече 47 души от пламнал автобус. Обаче на следващия ден той загуби живота си от получените рани. Многопрофилната областна болница във Велико Търново носи неговото име.

Сред имената на тези, които са пожертвали живота си, са над 130 лекари и 20 медицински сестри. Те починаха по време на своята служба, често след извършване на тежки операции през нощта, при катастрофи с линейки и след заразяване с болести на своите пациенти. В списъците са включени и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, които изгубиха живота си, спасявайки други. С настъпването на пандемията от Covid-19, към тези черни списъци бяха добавени имената на над 120 медици, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки, които се бореха за живота на заразени с коронавирус, но загубиха своя собствен живот.

Пред Паметника на загиналите присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, медици, военни и граждани, за да изразят своето уважение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми