,

В цял свят знаят кой уби Пригожин, но в Русия всичко е нееднозначно

Самолетната катастрофа, в която загинаха Пригожин и няколко представителя на върхушката на ЧВК “Вагнер”, се превърна в доказателство за това как Кремъл, и в частност Путин, се разправят със станалите неудобни за тях персонажи в руската политика. В Кремъл обаче разбират и влиянието на „култа към Пригожин“ върху руските умове, за които Евгений се превърна едва ли не в „борец за справедливост“ и в „истински патриот на своята страна“. 

Но все пак пропагандистът на Кремъл Владимир Соловьов твърди, че страните от НАТО „били заинтересовани от елиминирането“ на Пригожин. Каквото и да иска да внуши Соловьов, трябва да се разбере, че като военнопрестъпник и ръководител на терористична ЧВК, Евгений Пригожин винаги е бил на радара на международните организации, които бдят за защитата на сигурността в света. Възниква обаче въпросът – как НАТО може да се добере до системите за ПВО в центъра на Русия или до частния персонал на Пригожин? 

„Сега е важно държавата ни да не загуби и, ако е възможно, да прихване инструментите. Да не загуби Африка. Ето африканските лидери вече казват: „имаме договор със страна, готови сме със страната“. Така, че, вече е ясно кой е заинтересован на първо място от това да го няма Пригожин и музикантите – разбира се, страните от НАТО “, – заяви заклетият пропагандист на Путин Соловьов.

Институтът за изследване на войната заяви, че вероятно руският президент Владимир Путин е дал заповед за убийството на лидера на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин, за да си възвърне лидерството и да отмъсти за унижението. Според много наблюдатели е символично, че катастрофата се случи точно два месеца след неуспешния бунт на Евгений Пригожин. Тогава, на 23 юни, след дълъг публичен конфликт с руското министерство на отбраната, Пригожин започна „марш на справедливостта“ срещу Москва. 

И все пак, ако убийството на Евгений Пригожин беше станало в първите дни или часове, след началото на бунта на шефа на ЧВК Вагнер, тогава Владимир Путин щеше да бъде „силен кръстник“. Руският диктатор иска да играе ролята на “силен лидер, който никога нищо не прощава”, но всъщност всички виждат, че той вече е един опустошен човек на пенсионна възраст. 

Има конспиративна теория, според която Евгений Пригожин не е убит. Ако това се потвърди, това ще бъде краят на руския диктатор сред собственото му обкръжение. Значителната популярност в РФ на шефа на ЧВК “Вагнер” Пригожин дори след смъртта му, е предизвикателство за Путин. Временните мемориали, издигнати в почни двадесет градове в Русия показват, че популярността на предводителя на Вагнер представлява предизвикателство за Путин на фона на разногласията сред елита и военните относно воденето на войната.

Демонстрираната вътре в Русия подкрепа за Пригожин поставя пред Кремъл задачата да се справи с потенциалния гняв на неговите поддръжници, доколкото е вероятно Путин да има отношение към смъртта на Пригожин. С ликвидирането на шефа на ЧВК Вагнер обаче Путин показа, че е кървав убиец. Освен това той показа на света, че с него няма смисъл да се договаряш. Защото лидерът на наемниците се договори с руския диктатор, подписа споразумение, а Владимир Путин го измами. 

През пролетта на 2022 г. руските власти настояваха, че държавата няма нищо общо с Пригожин или създадената от него група Вагнер. Това не е изненадващо – от формална гледна точка подобни въоръжени формирования са незаконни. Но през лятото в държавните медии, които години наред заобикаляха темата за ЧВК, започнаха да се появяват съобщения, че във войната участват наемници, събрани от петербургски бизнесмен. После Пригожин, без да се крие, започна да обикаля руските колонии и да вербува затворници за войната в Украйна – тези, които се съгласиха, бяха помилвани лично от Владимир Путин. През есента говорителят на руския президент Дмитрий Песков, който многократно отричаше връзката на Кремъл с Вагнер, нарече Пригожин човек, който „от душа е загрижен за случващото се“.

Така още веднъж беше демонстрирано отдавна очевидното за мнозина: може да се говори едно, а да се прави обратното. Това е основното умение, което доведе във властта президентът Владимир Путин. В това Кремъл и Пригожин се допълваха взаимно. 

Не за първи път в историята на Русия изпълнителите на жестоките решения на Кремъл сами се оказват екзекутирани или репресирани. Така е устроена парадоксалната верига на руските репресии. Първо властта задушава руското общество, а когато нещата в страната тръгнат зле, Кремъл търси виновните около себе си. Така, че можем да очакваме нови убийства и прочиствания сред руския елит.

В заключение искам да цитирам Борис Джонсън, който смята, че вероятното убийство на Евгений Пригожин не би могло да се случи без указания от руския диктатор Владимир Путин. Това показва, че е безсмислено да се договаряш с него. Джонсън е сигурен, че Пригожин е знаел чия скрита ръка го е изпратила от височина 8500 метра надолу, за да изгори в огненото кълбо с другите членове на групата Вагнер в полетата на Тверска област, северно от Москва. „Той е разбирал какво се случва, защото през последните няколко седмици очевидно, дълбоко в себе си, той очакваше да се случи това или нещо подобно“, каза Джонсън. 

В убийството на Пригожин се разкри цялата същност на съществуването на путиновия режим – само грубата, животинска сила го поддържа жив.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *