,

В Чехия хората употребяват най-много бира, България се намира в топ 20 

През 2021 година световното потребление на бира достигна над 185 милиона килолитра (1,8 милиарда литра). Това количество е достатъчно, за да се напълнят повече от 74 000 плувни басейна с олимпийски размери. Но кои са държавите, където хората пият най-много бира? 

Най-големият регион по консумация на бира в света през последните 14 години е Азия, която държи 31% от световния пазар на бира. Китай е страната с най-голямата консумация на бира зa 19-тa пopeднa гoдинa.

Този факт не е изненадващ, ако вземем предвид, че традицията на приготвяне и консумация на бира в Китай започва преди приблизително девет хилядолетия. Последните археологически разкопки показват, че още през 7000 г. пр.н.е. древните китайски общества се занимавали с производството на алкохолни напитки, подобни на бира, предимно на локално ниво.

Китай е и водещият производител на бира през 2022 година, последван от Съединените щати. 

Според даните на японската компания Kirin Holdings, която проследява консумацията на бира по света от 1975 година, България се нарежда в топ 20 на страните, консумиращите най-много бира и превъзхождайки много големи държави.

То ест когато става въпрос за консумация на бира на глава от населението, резултатите са малко различни. При анализ на потреблението на бира по този показател, Азия изостава от Европа. Фактически девет от първите 10 потребители на бира на глава от населението са европейци.

Чехия остава лидер по консумирането на бира на глава от населението за 29-та година. Така средностатистическият чех е изпил над 184 литра бира през 2021 година. Това не е удивително, тъй като Чехия е известна със своята бира на достъпна цена. В някои части на страната този напитък дори може да струва по-малко от бутилираната вода.

Очаква се производството на бира да нараства през следващото десетилетие, благодарение на по-много нови малки пивоварни, особено в западните страни.

Според Future Market Insights се очаква глобалният пазар на бира да бъде оценен на 690 милиарда долара през 2023 година, като до 2033 година ще достигне 996 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *