В България заработи център за киберотбрана с подкрепа на САЩ 

В София изградиха Център за управление и киберотбрана, което бе финансирано от САЩ, съобщават от пресцентъра на американското посолство у нас.

Церемонията събра министъра на отбраната Тодор Тагарев и зам.-посланикът на САЩ в България, Андриа Брулет-Родригез.

Проектът, с обща стойност от 12 милиона американски долара, беше финансиран чрез програмата за външно военно финансиране (FMF) на Държавния департамент на САЩ и се изпълнява чрез програмата за чуждестранни военни продажби на Министерството на отбраната на САЩ.

В съответствие с информацията от посолството, в центъра ще се провеждат обучения и операции в областта на киберзащита с цел предоставяне на напреднало обучение на българския военен персонал. Този процес ще допринесе за подобряването на техните умения и знания, необходими за борба, откриване и предпазване от кибератаки.

За последните пет години, Съединените щати също предоставиха на България значителна подкрепа в областта на сигурността, с обща стойност над 238 милиона долара. Тази помощ имаше за цел да насърчи военната професионализация, модернизацията, подобряването на човешките ресурси, укрепването на киберсигурността, развитието на морското наблюдение и подобряване на оперативната съвместимост с НАТО.

В допълнение, от 2017 г. до 2022 г., Министерството на отбраната отдели сумата от над 58 милиона долара като част от програмата FMF с цел подобряване на България в областите на военното разузнаване, сигурните комуникации и отбранителната киберсигурност.

Финансиран от Държавния департамент, старшият съветник по киберсигурността към Министерството на отбраната допълва тези инициативи, като подкрепя разработването на кибер стратегия, политика и доктрина, според информация от посолството.

Откриването на Центъра за управление и киберотбрана днес отразява важен етап в продължаващото партньорство между САЩ и България.

Този център и свързаната помощна програма ще предоставят на студентите необходимите практически и технически знания за провеждане на ефективни операции в областта на киберсигурността. Те ще интегрират нови методи и технологии в съществуващите процедури за киберсигурност на Министерството на отбраната на България.

Съединените щати изразяват гордост в подкрепата си за усилията на България по подобряване на нейните способности за киберотбрана и с нетърпение очакват да продължат сътрудничеството в тази изключително важна област, посочват от пресцентъра на посолството на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми