,

В България започна поредния етап на Националната АНТИСПИН кампания

От 14-ти до 31-ви август в България ще премине последния етап на ежегодната Националната АНТИСПИН кампания. Тя е структурирана в четири различни части, които имат цел да се повиши осведомеността сред обществото. 

Кампанията започва на 1-ви декември, Световния ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е на 14-ти февруари, денят, който символизира любовта и солидарността. Третият етап, проведен по време на третата неделя на месец май, се посвещава на съпричастността със засегнатите от ХИВ/СПИН. Но най-активният етап идва през август, когато допълнителни възможности за изследване се предоставят на интересуващите се.

Главната цел на Националната АНТИСПИН кампания е да увеличи информираността на младите хора и лицата в риск за начините на предаване и защита от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции. Отразявайки този ангажимент, множество дейности се изпълняват от 28-те регионални здравни инспекции, съчетани с непрекъсната подкрепа на доброволците от Българския младежки Червен кръст.

Данните за първото полугодие на 2023 г. показват, че общо 155 520 души са преминали безплатни и анонимни изследвания, които им позволяват да установят своя ХИВ-статус. От началото на годината до 4 август са регистрирани 146 нови случая на ХИВ–серопозитивни лица. Това увеличава общия брой на носителите на ХИВ в страната до 4 194. Статистиката разкрива, че 82% от новите случаи са български граждани, а 18% са чужденци. Възрастовата група на 30 – 39 години е най-засегната (37%), следвана от групата на 20 – 29 години (25%) и тази на 40 – 49 години са 19%. Тенденцията на по-голям брой новорегистрирани мъже спрямо жени продължава, с 122 мъже и 24 жени. 

Отбелязва се, че 89,7% от новорегистрираните с ХИВ инфекция са се заразили по сексуален път. От тях 38,4% са мъже, които са съобщили за хомосексуален контакт, 43,5% са мъже и 13,7% жени, които са се заразили при хетеросексуален контакт. Друг актуален аспект е, че 10,3% от случаите са резултат от инжекционна употреба на наркотици.

Важно е да се посочи, че Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства за всички лица, които се нуждаят от това, независимо от техния здравноосигурителен статус. На 30 юни 2023 г., общо 2 263 лица с ХИВ се поддържат под наблюдение в специализирани звена за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. От тях 2 228 (98,5%) получават съвременна антиретровирусна терапия.

Сравнявайки се с други страни в Европейския съюз, България е с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Статистиката показва честотата на новорегистрираните случаи на ХИВ инфекция на 100 000 души население да е 3.4, докато средният показател за страните от ЕС през 2021 г. е 3,7.

В България функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС), които са важен ресурс за предоставяне на подкрепа и информация от опитни медицински специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *