В България ще изградят три лаборатории с роботизирани системи към март 2024 г.

Роботизирани системи ще бъдат въведени в процеса на извършване на проверки за алкохол и наркотици сред шофьорите. Целта е да се ускори обработката на резултатите до една седмица. Този план бе обявен след редовната междуведомствена среща по пътната безопасност, на която присъстваше и премиерът Николай Денков. Средства вече са отделени за тази инициатива, като целта е до март следващата година три лаборатории в страната да бъдат оборудвани с модерни технологии.

В рамките на срещата Николай Денков възложи задачата на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” да проучи опита на Европейския съюз в областта на разграничаването между употребата на наркотични вещества и приемането на определени лекарства, които могат да доведат до положителни резултати при тестове за забранени вещества. Този въпрос ще бъде обсъден от експерти в областта на токсикологията, фармацията и други специалисти.

Основната тема на обсъждането беше свързана с Плана за действие за периода 2024-2026 г., който се разработва съгласно Закона за движението по пътищата и се вписва в рамките на Националната стратегия за пътна безопасност. Както посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, ключовата идея в документа е цифровизацията на информацията за състоянието на пътната инфраструктура, както и на пътните обекти – пътни знаци, маркировки и подобно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *