,

В България са доставени 65 000 ваксини за имунизация на деца

Ваксината с шест компонента за деца, която предоставя защита срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, вече е достъпна в България. Министерството на здравеопазването потвърди, че заявеното количество от 65 000 дози ваксина е доставено в склада им.

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са получили навременно уведомление и вече започнаха разпределението на ваксината в различните области, според подадената информация за необходимите количества за периода септември-октомври 2023 година. Това включва и стратегия за ваксиниране на деца, които не са били ваксинирани през 2023 година, с първата, втората или третата доза.

Имунизацията с тази шесткомпонентна ваксина е задължителна за децата, започвайки от двумесечна възраст след раждането им. В Столичната регионална здравна инспекция ваксината вече е налична и се предоставя на общопрактикуващите лекари в София. Очаква се до края на седмицата да бъде достъпна и в останалите РЗИ.

На този етап в страната са налични всички видове ваксини, необходими за спазване на Имунизационния календар на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми